Meteorologer kommer og går, men Henrik Voldborg består

Selvom det er 20 år siden, meteorolog Henrik Voldborg gik på pension fra Danmarks Radio, huskes han stadig af mange. På skærmen blev det gode humør, den sproglige opfindsomhed og de farvestrålende striktrøjer hans varemærke. Onsdag fylder vejrikonet 85 år

TV Avisens vejrklenodie Henrik Voldborg fik i sin tid som meteorolog tilsendt hjemmestrikkede sweatre fra kreative seere. Han har stadig 25 af dem. – Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.
TV Avisens vejrklenodie Henrik Voldborg fik i sin tid som meteorolog tilsendt hjemmestrikkede sweatre fra kreative seere. Han har stadig 25 af dem. – Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.

Henrik Voldborg lever i bedste velgående, men han har da tænkt over i hvilket slags vejr, han helst ville dø, hvis det skulle være: I en tyfon. For den pensionerede meteorolog har altid holdt af voldsomt vejr.

”Jeg elsker action -vejr. Det er fascinerende, fordi vi ikke kan stille noget op med det. Det bedste, vi kan gøre, er at forudsige det,” har han tidligere sagt i et interview.

Gennem årene har Henrik Voldborg givet rigtigt mange interviews, så fra hjemmet nord for København siger han, at det gør han ikke længere, inden han elskværdigt slutter med et ”men tak for opmærksomheden”.

Egentlig er det heller ikke nødvendigt at tale med Henrik Voldborg selv, for det aftryk, han har sat sig, er stort nok til, at de fleste ved, hvem vi har med at gøre. Med sin udstråling, sin finurlighed og sine motivrige sweatre blev han nemlig allemandseje.

Henrik Voldborg debuterede allerede i 1963 som vejr-vært på Danmarks Radio. En overgang indførte tv-stationen så, at meteorologerne ikke personligt skulle præsentere vejret. Men fra 1988 til 2001, hvor han gik på pension, var Henrik Voldborg igen fast tv-meteorolog, denne gang på TV Avisen.

Derfor var han også med gennem hele den tekniske revolution, som tv-mediet undergik i den periode: En rejse, der begyndte med, at han selv tegnede dagens vejrkort ind med kridt på en tavle, og sluttede i Danmarks Radios højteknologiske vejrstudie.

Nu er det som bekendt ikke altid, at meteorologer får ret, og netop det har da nogle gange gået Henrik Voldborg på, som for eksempel dengang i 1983 da han lovede en regnfuld sommer, der blev den tørreste siden 1904, eller da han fem år senere måtte tåle øgenavnet ”Den afskyelige snemand” efter en vintervejrudsigt, som viste sig ikke at holde stik. Men som regel gik det, og blandt kollegerne på TV Avisen var det kælenavnet Fætter Guf, der holdt ved.

Ofte fandt Henrik Voldborg på anderledes måder at runde TV Avisen af, så mange sad ligefrem og glædede sig til, hvad han nu ville finde på: Måske brød han ud i sang med ”sol i går sol i dag sol igen i mooorgen” eller opfandt nye ord som ”æbleryster” og ”snurrebasser”.

Og så var der naturligvis sweatrene, der farverige og med stadigt mere opfindsomme vejr-motiver dagligt bredte sig hen over Henrik Voldborgs brede bringe. Striktrøjerne blev meteorologens varemærke, og for den opmærksomme seer betød de ofte mere end sjov og ballade.

Tonede Henrik Voldborg således frem på skærmen iført en magelig, ensfarvet gul sweater, kunne befolkningen glæde sig over, at der var solskin i vente. En smuk blå trøje med klar stjernehimmel tydede også godt, og en særligt populær sweater havde et helt danmarkskort strikket ind.

En af de mange historier, der stadig går om Henrik Voldborg i Danmarks Radio, lyder, at TV Avisens ansatte på et tidspunkt modtog en mail fra ledelsen om, at en ny dresscode påbød studieværterne altid at bære jakke og slips. Men da Henrik Voldborg ikke var så vild med mails, læste han den først flere år senere. Og da havde såvel ledelsen som Danmarks befolkning vænnet sig til at se den populære vært i alle mulige sweatre.

Med tiden gik der ligefrem sport i at strikke og donere kreative sweatre til Henrik Voldborg. Omkring 25 af dem har han endnu.

Men tag ikke fejl, Henrik Voldborg vidste også, hvornår situationen krævede alvor, og da dronning Ingrid døde i 2000, gennemførte meteorologen vejrudsigten i ulasteligt jakkesæt. Og under sit spøgefulde ydre er Henrik Voldborg en seriøs fagmand, der på fingrene kan huske datoerne for vejrmæssige højdepunkter i både ældre og yngre historie. Da århundredets orkan passerede over Danmark den 3. december 1999, havde han til sin egen ærgrelse ikke vagt. Den ville han ellers gerne have forudsagt.

På sin sidste arbejdsdag på TV Avisen, den 30. januar 2001, trak Henrik Voldborg en farvel-kanin op af hatten, da han iførte sig en grøn sweater. Det må man ellers ikke, for da studiets green screen, hvorpå sattelitbillederne indsættes, er grøn, kunne man se lige gennem vejrmanden. Spøgen var en hilsen til bornholmerne, som ind imellem havde måttet døje med, at Voldborgs mave var i vejen for et frit udsyn til øen på danmarkskortet.

I samme udsendelse gik også en af hans egne drømme i opfyldelse, eftersom der var snebyger på vej, og han altid havde håbet, at kunne slutte sin karriere med at forudsige sne.

Henrik Voldborgs passion for vejret er ikke drevet over, men i sit otium har han fået bedre tid til sin anden store interesse, musikken. Cello har han spillet, siden han var 13 år, og han er med egne ord hæderlig på et klaver.

Henrik Voldborg har også fået bedre tid til at være sammen med sin store familie, som ud over hustruen gennem 55 år, Anne Marie Voldborg, tæller to døtre, to sønner og ni børnebørn.