Student: Min hjerne brænder sammen, når jeg føler mig reduceret til en karakter

Det er ikke en helt almindelig ungdomsårgang, der er blevet studenter i de forgangne uger. Ligesom mange andre institutioner i samfundet har også landets ungdoms-uddannelser været lukket ned i en lang periode grundet coronakrisen. Kristeligt Dagblad har talt med en nyudklækket HTX-student om studietid og fremtidige drømme

Nikolaj Olsen er nyudklækket HTX-student. Det har været tre hårde år og et opgør mod karakterræset: ”Det skræmmer mig, hvor meget mine medstuderende gik op i karakterer,” siger han. – Foto: Julie Meldhede Kristensen
Nikolaj Olsen er nyudklækket HTX-student. Det har været tre hårde år og et opgør mod karakterræset: ”Det skræmmer mig, hvor meget mine medstuderende gik op i karakterer,” siger han. – Foto: Julie Meldhede Kristensen.

”Jeg er altså ikke en 12-tals elev,” lyder det fra 20-årige Nikolaj Olsen allerede inden første spørgsmål i interviewet er stillet. Det kommer ikke som en undskyldning, men nærmere som en konstatering og et spørgsmål om, hvorvidt journalisten har fået fat i den rigtige student til det forestående interview. Nikolaj Olsen blev student fra Sukkertoppen Gymnasium i Valby i København i tirsdags. Hans kamp mod karakterræset begyndte nogle måneder inde i 1.g:

”Jeg har oplevet lærere, der siger: ’I skal sige sådan og sådan for at få en god karakter.’ Når jeg hører en sådan udtalelse, brænder min hjerne sammen. Jeg går ikke i skole for at få gode karakterer, men for at lære,” siger han og uddyber:

”Jeg har gået i en privatskole og har taget 10. klasse på efterskole. Her oplevede jeg flere individuelle samtaler med lærerne, og jeg har været vant til, at lærerne vidste, hvem jeg var som menneske, og hvad jeg stod for. Jeg har tidligere haft stor lyst til at lære, fordi mine lærere satte pris på mig som menneske og helt personligt har haft lyst til at skubbe mig i en god retning. Da jeg kom i gymnasiet, følte jeg, at jeg kun blev bedømt på det faglige. Jeg kan slet ikke holde ud, hvis det eneste, mine lærere ser i mig, er en karakter. Jeg har brug for, at de også ser mig som menneske.”

Den treårige HTX blev i tirsdags afsluttet med en to timer lang eksamen i faget teknologi. Nikolaj Olsen og tre medstuderende præsenterede deres produkt, en såkaldt ”deler”, som er en slags reol, som hele tiden kan forandres i højde, bredde og antal hylder. Som en ekstra finesse kan den også forvandles til en bænk. ”Deleren” er tiltænkt unge mennesker, der bor på få kvadratmeter i de store byer. Projektet blev dog bremset af coronakrisen, da de fire studerende ikke måtte mødes eller kunne tilgå det nødvendige værktøj. Men corona til trods afsluttede Nikolaj Olsen med et syvtal i huen, som hans lillebror skulle give ham på:

”Jeg begyndte bare at tude. Gymnasiet har været det absolut sværeste, jeg har gået igennem. Min lillebror har været den tætteste person i mine kampe. Vi er fuldt ud ærlige over for hinanden, så det var helt naturligt, at det var ham, der skulle give mig huen på.”

Hvis du har så meget imod karakterer, hvorfor tog du så en gymnasial uddannelse?

”Jeg har gået på kristen folke- og efterskole, og jeg overvejede at vælge STX sammen med venner, jeg kendte derfra. Hele min skoletid har været i trygge rammer med mennesker med samme overbevisning som jeg selv, og jeg havde brug for at komme ud af min trygge boble, og så faldt valget på HTX.”

Udfordringer har der været rigeligt af gennem Nikolaj Olsens gymnasietid, og da ordet ”corona” i marts løb gennem stuerne som et ekko, blev det ikke nemmere:

”Det hjalp ikke på motivationen, da skolen lukkede ned. Jeg havde i høj grad brug for det sociale og den daglige dialog, som man ikke har på samme måde over en skærm.”

Med studentereksamen i hus og et gennemsnit på 6,6 ånder Nikolaj Olsen lettet op, når tankerne falder på fremtidig uddannelse. Øverst på listen over drømmeuddannelser står lige nu pædagogstudiet.

”Det er lidt en joke, at jeg har taget en teknisk ungdomsuddannelse, når jeg gerne vil videreuddanne mig inden for det humanistiske felt. Jeg er faldet over et projekt, hvor man er tilknyttet unge, der skal motiveres til at gå i skole, som jeg synes lyder virkelig spændende.”

Inden fremtidige studier for alvor går i gang, håber Nikolaj Olsen på at kunne komme tre måneder med organisationen Ordet og Israel på bibelskole i Israel sammen med 19 andre unge heriblandt nogle gode venner. Ligesom troen skal være i centrum på den fremtidige rejse, har den også været vigtig gennem gymnasietiden:

”Jeg kan lægge min vrede og frustrationer over på Gud. I ham har jeg en at stole på, og jeg har tillid til, at han er der for mig, når det hele er uoverskueligt og uden mening.”

Hvad drømmer du om?

”At vågne op og have lyst til at tage på arbejde, og at jeg kan være mig selv i det arbejde. Den største sejr ved at gennemføre gymnasiet er, at jeg er kommet ud med et helt fint snit, uden at jeg har skullet give afkald på mig selv. Det vil jeg gerne kunne overføre til resten af livet,” siger Nikolaj Olsen.