Han sørger for, at de gamle missionærer huskes

Jørgen Nørgaard Pedersen er kåret som Årets Ildsjæl i Danmission. Han har stået i spidsen for at samle fotos fra 200 års missionshistorie i et stort online fotoarkiv

Billeder kan sige mere end tusind ord. Kirkens opgave er, at så mange som muligt får kendskab til det kristne budskab. Her kan billeder være et af de allerbedste midler, vurderer Jørgen Nørgaard Pedersen.
Billeder kan sige mere end tusind ord. Kirkens opgave er, at så mange som muligt får kendskab til det kristne budskab. Her kan billeder være et af de allerbedste midler, vurderer Jørgen Nørgaard Pedersen. . Foto: Sille Arendt.

”Årets Ildsjæl” i Danmission blev offentliggjort på organisationens årlige repræsentantskabsmøde i den forgange weekend. Mødet har været skildret i en række artikler i Kristeligt Dagblad, men prismodtageren er ikke blevet nævnt før nu. Hæderen gik til en mand med et særligt stort og langvarigt engagement: Jørgen Nørgaard Pedersen.

Danmissions formand, biskop over Roskilde Stift, Peter Fischer-Møller, stod for overrækkelsen og sagde i den forbindelse: “Med ildhu, vedholdenhed og udholdenhed har dette års ildsjæl med stor hjælp fra flere end 120 frivillige, der tæller historikere, datateknikerne, fotoeksperter, missionærer, missionærbørn, bibliotekarer, boghandlerekspedienter, en inder og en kineser, hevet et kæmpestort stykke af dansk og international missionshistorie ud af de støvede kasser på Danmissions loft og ind i den digitale tidsalder.”

Jørgen Nørgaard Pedersen modtog prisen sammen med flere andre frivillige, der har hjulpet i det store arbejde med at digitalisere 200 års missionshistorie fra hele verden. Han benyttede ordet ”tak” mange gange. Og han glemte ikke at dele æren med de andre frivillige:

“Ildsjæle, det har vi været hele tiden. Det har været et bøvl en gang imellem! Men vi har fået et flot resultat. Tak til alle dem, der har været med. Tak til alle Danmissions venner. Det har været en glæde og en velsignelse igennem alle disse år. Tak!”.

De seneste seks år har 78-årige Jørgen Nørgaard Pedersen brugt meget tid på Danmissions loft på sekretariatet i Hellerup. På loftet, omgivet af kassevis af fotos, computerudstyr og ihærdige frivillige, har han sorteret, tekstet, arkiveret og digitaliseret næsten 40.000 billeder taget i 16 lande. 20.000 af dem er nu at finde i et stort online fotoarkiv, en international database, der kan bruges af folk fra hele verden, og som sikrer, at den lange missionshistorie også er tilgængelig for fremtidige generationer.

De næsten 40.000 billeder lå i store kasser på Danmissions loft. Omkring 3000 af dem var så gamle, at de var på glasplader. Hele 723 arkivkasser med dokumenter er blevet afleveret til Rigsarkivet, gamle film er lagt på Youtube, og hvert eneste foto er registreret. Der er skrevet biografier på de i alt 841 missionærer, der har været udsendt gennem tiden.

Men det koster penge at lave så stort et arbejde. Og også på det punkt har Jørgen Nørgaard Pedersen taget ansvar ved at søge fondsmidler til arbejdet. Flere hundrede tusinde kroner er det lykkedes ham at hente fra fonde, således at det store arbejde med at scanne billederne kunne forestås af et professionelt firma.

Det er ingen tilfældighed, at lige netop Jørgen Nørgaard Pedersen kom til at stå i spidsen for denne vigtige opgave. Han er selv en del af dansk missionshistorie. Som 21-årig blev han ansat af Det Danske Missionsselskab (i dag Danmission) som selskabets yngste missionær nogensinde og udsendt med den opgave at lede en boghandel i Yemen på Den Arabiske Halvø. Han var fra 1975 til 1977 medlem af Det Lutherske Verdensforbunds afdeling for kommunikation, fra 1982 til 1999 generalsekretær i Dansk Santalmission og fra 2000 vicegeneralsekretær i det nystiftede Danmission med ansvar for selskabets arbejde i den tredje verden. Jørgen Nørgaard Pedersen gik på efterløn i 2002 efter et langt arbejdsliv i missionens tjeneste. Men han står stadig i missionens tjeneste.

Den 6/9 20018 er der blevet tilføjet oplysninger om Jørgen Nørgaard Pedersens stillinger og tillidshverv i dansk og internationalt kirkeliv.