Minister med rødbedefarvet pas vil gøre Tyskland grøn

Den 49-årige Claus Ruhe Madsen er som første danske statsborger nogensinde blevet minister i en tysk delstat. Det vidner om voksende interesse for danske løsninger

Claus Ruhe Madsen er nærmest blevet folkeeje i Nordtyskland som Rostocks utraditionelle, partiløse borgmester, men får nu som delstatsminister i Slesvig-Holsten helt andre udfordringer.
Claus Ruhe Madsen er nærmest blevet folkeeje i Nordtyskland som Rostocks utraditionelle, partiløse borgmester, men får nu som delstatsminister i Slesvig-Holsten helt andre udfordringer. Foto: Marcus Brandt/DPA/Ritzau Scanpix.

Tyskerne vil have dansk hygge, danske sandstrande og nu åbenbart også ministre med rødbedefarvet dansk pas. Onsdag blev Claus Ruhe Madsen udnævnt til erhvervsminister i den nordtyske delstat Slesvig-Holsten, og han er dermed den første danske statsborger nogensinde, som er blevet minister i en tysk delstat. Den 49-årige københavner har de seneste tre år været partiløs borgmester i Rostock, nabodelstaten Mecklenburg-Vorpommerns største by.

Med danskerens indtog i regeringslokalerne i Kiel skal tyskerne formentlig forvente sig en noget anden stil, end de er vant til blandt politikere. Borgmesterposten i Rostock vandt Madsen ved at møde byens indbyggere fra en ladcykel fyldt med pølsehorn. Danskeren med det markante, grå fuldskæg og karseklip i siderne har undgået kedelige grå jakkesæt til fordel for en afslappet skandinavisk stil, og han har forsøgt at få sine medarbejdere i Rostock til at ryste lidt af den tyske hierarki-tænkning af sig ved at tiltale chefen med et afslappet “du”.

”Tyskerne vil meget gerne have ’Ordnung muss sein’, og det skal de også have, men der skal også være plads til lidt frirum,” har han sagt til Ritzau.

Men vigtigst vil de danske aner skinne igennem i det politiske liv, når Claus Ruhe Madsen går i gang med jobbet som minister for erhverv, teknologi, turisme og arbejde i en kristendemokratisk ledet regering. Det gælder i den grønne omstilling og især i digitaliseringen, som halter kolossalt i Tyskland.

“Vi skal tage den danske ånd til os: Vi skal være villige til at tage det første skridt, inden vi har planlagt to skridt frem. Det tror jeg, er vigtigt. Det forventer folk, nu hvor der er kommet en ny papegøje,” siger han til Flensborg Avis.

Det er Daniel Günther, den netop genvalgte CDU-ministerpræsident, der ringede til Rostock-borgmesteren, og “sådan et opkald får man formentlig kun en gang i livet”, siger han til radiostationen NDR.

Den partiløse politiker vil ifølge Flensborg Avis nu melde sig ind i CDU, og det bliver en af hans vigtigste opgaver at styrke erhvervssamarbejdet med de skandinaviske lande, herunder Danmark. 

Claus Ruhe Madsen vakte opsigt, da han som udlænding i 2019 blev overborgmester for den nordøsttyske havnebys 200.000 indbyggere med 57 procent af stemmerne i et direkte valg. Da coronapandemien hærgede, blev han landskendt i Tyskland og gæst i diverse talkshows for en anderledes tilgang til, hvilke restriktioner der skulle gælde hvornår - med lavere smittetal til følge. Han har ofte “bare” ladet sig inspirere af, hvordan Danmark har ageret under pandemien, har han sagt.

Det med danske løsninger er noget, tyskerne er begyndt at tage til sig. I maj hjalp tyske stemmer det danske mindretalsparti, SSW, til sit bedste resultat nogensinde ved delstatsvalget i Slesvig-Holsten. Og Tysklands vicekansler og økonomi- og klimaminister Robert Habeck, som har studeret i Danmark, er også stærkt inspireret af den danske model.

Den danske minister i Kiel er et scoop, skriver Flensborg Avis i en leder:

“Mange tyske toppolitikere har erkendt, at der er behov for gennemgribende moderniseringer. At sætte en dansker til det ville i givet fald være et stærkt signal.”

Claus Ruhe Madsen er født i København, men rejste til vesttyske Essen som 20-årig for at arbejde i en møbelforretning. Siden rykkede han til Rostock i øst og åbnede sin egen møbelbutik, som hurtigt blev til flere. I 2013 blev han formand for Rostocks industri- og handelskammer. Seks år senere besluttede han sig for at gå ind i politik.

Han har boet i Rostock i mere end 20 år. Her har hans finske hustru Marianne og hans teenage-datter haft deres hjem, hvor der ifølge avisen Tagesspiegel bliver talt sammen på tysk, sunget på finsk og tænkt på dansk.

Han er blevet kendt som “den ukonventionelle dansker” og som “en fantastisk udenrigsminister” for Rostock, idet han har været med til at skabe et godt ry omkring byen, der efter genforeningen i begyndelsen af 1990’erne blev berygtet for voldsomme overgreb på asylsøgere.

Han anses for at være ambitiøs og idérig, men hans håndtering af administrative opgaver er blevet kritiseret. Formand for Rostocks CDU, Daniel Peters, som havde støttet danskeren i valgkampen, anser hans resultater som "temmelig middelmådige” bortset fra pandemihåndteringen.

Ruhe Madsen har fået kritik for, at Rostock delvist har måttet opgive en ambitiøs havefestival i 2025, som skulle tiltrække turister fra hele landet. Han er også blevet kritiseret for at forlade Rostock efter blot tre år som borgmester. Men danskeren er og bliver rostocker, har han sagt, og ministerposten i Kiel er “for mig ikke at vende ryggen til mit andet hjem, men meget mere at vende tilbage til rødderne”, skriver han i en pressemeddelelse med henvisning til, at han nu kommer tættere på Danmark.