Ministeren beskrev hende som sin ”værste kollega”: Hun er kun 40, men Astrid Krag er allerede en garvet politiker

Astrid Krag (S) fyldte torsdag 40 år og kan allerede se tilbage på en omfattende politisk karriere. Men det er ikke sket uden konflikt, også med partifæller

Siden partiskiftet fra SF har Astrid Krag været en af Socialdemokratiets vigtige politikere og har haft to store ministerposter.
Siden partiskiftet fra SF har Astrid Krag været en af Socialdemokratiets vigtige politikere og har haft to store ministerposter. . Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Selvom socialdemokraten Astrid Krag stadig er med til at trække gennemsnitsalderen i Folketinget ned, hører hun til landets mere erfarne politikere. Hun har været i politik siden sin tidlige ungdom og har fremstået som en af sin generations skarpeste politikere, som en kommentator beskriver hende. Og selvom hun i dag blot fylder 40 år, har hun allerede oplevet mere i sit politiske liv, end mange af hendes kolleger på Christiansborg kommer til.

Astrid Krag, der i dag er fungerende social- og ældreminister, blev valgt ind i folketinget allerede i 2007 som 24-årig. I løbet af sine år på Christiansborg har hun både bestridt flere ministerposter, stillet op til et partiformandsvalg og skiftet parti.

Det er ikke mindst partiskiftet i 2014 fra SF til S, der har sat sig som et mærke på hendes politiske løbebane. Hun traf valget umiddelbart efter, at SF trak sig ud af regeringen efter heftige diskussioner om salget af det daværende DONG.

Hun har selv beskrevet partiskiftet som hårdt, ligesom det var et tungt slag for flere af hendes tidligere partikolleger, blandt andet fordi hun halvandet år forinden havde forsøgt at blive SF’s formand. Det valg tabte hun dog til Annette Vilhelmsen. I et interview efter sin entré i S udtalte Astrid Krag, at hun i grunden nok altid havde været socialdemokrat.

Bruddet med SF satte sindene så meget i kog, at SF’s tidligere partiformand, Holger K. Nielsen, for nyligt betegnede Astrid Krag som den værste kollega, han havde haft i sin tid som minister. Han mente ligefrem, hun havde forrådt det parti, der havde gjort hende til minister.

Siden partiskiftet har Astrid Krag været en af Socialdemokratiets vigtige politikere og har haft to store ministerposter. Samtidig har hun undergået en udvikling som politiker, lyder det fra Erik Holstein, politisk kommentator på Altinget.

"Da hun var yngre, fremstod hun meget visionær og med skarpe holdninger. Hun spillede en stor rolle i at formulere en mere realistisk udlændingepolitik for SF og stod som en af de mest talentfulde politikere fra sin generation. I dag er hendes klare politiske holdninger mindre tydelige. Til gengæld er hun blevet en driftssikker minister, der har formået at styre uden om store skandalesager. Hun er en intelligent politiker og kapabel minister. Men som minister er hun mere blevet en administrator end politiker,” siger Erik Holstein. 

Astrid Krag, der trods efternavnet ikke er i familie med den tidligere socialdemokratiske statsminister Jens Otto Krag, voksede op som den ældste af tre søskende i Tørring uden for Vejle. Det var i en landkommune langt fra, hvad hun har betegnet som et ”storby-venstrefløjsagtigt miljø”. Barndommen i provinsen, hvor de fleste enten var Venstre-bønder eller stemte på Dansk Folkeparti, var med til at forme hende politisk ikke mindst i forhold til udlændingepolitikken. For med den baggrund får man svært ved at stemple de andre partier som ”racister”, har hun sagt.

I dag bor hun på Amager i København og er gift med rapperen Andreas Seebach, der har kunstnernavnet AndyOp. De har tre børn, og Astrid Krag har i flere interview givet udtryk for, at familielivet er det mest centrale i hendes liv, men at det samtidig er vigtigt for hende at kunne kombinere det med et travlt job. Hun lægger derfor heller ikke skjul på, at det er nødvendigt at kunne trives i et vist mål af uorden, når familielivet skal gå op med hendes ministerkalender og mandens mange koncerter. Parrets løsning har været at droppe perfektionismen.

”Jeg er en uperfekt mor i et uperfekt hjem,” som hun har udtrykt det i et interview i B.T.

Det betyder, at parret har lært at fokusere på vigtigere ting i livet, end om børnenes sokker matcher, eller om kagen til børnefødselsdagen er hjemmebagt. Alt i ens tilværelse behøver ikke at være så pænt og ordentligt, for perfektionismen er en vigtig grund til, at mange par mistrives, har hun fortalt til Kristeligt Dagblad, hvor hun uddybede:

”Fokusér på det, der gør dig glad. Man kan godt leve godt, selvom der nogle gange er nullermænd i hjørnerne. Det gælder ikke altid om at yde, før man kan nyde. Og så kan man mere, end man tror. Det er ligesom med muskler, der bliver større og stærkere af at blive brugt. Og så er det vigtigt, at man tør spørge andre om hjælp.”

Rettelse: Det har tidligere fremgået af artiklen, at Astrid Krag voksede op i Tjørring. Hun voksede dog op i byen Tørring. Kristeligt Dagblad beklager fejlen.