Prøv avisen

Ministeren, der gik nye veje

Den konservative politiker Agnete Laustsen bliver 75 år på lørdag. Foto: .

I 1987 blev hun den første i toppen af det nyoprettede sundhedsministerium. Den konservative politiker Agnete Laustsen fylder 75 år på lørdag

Forhenværende minister Agnete Laustsen har været politisk aktiv i det meste af voksenlivet. I lange perioder sad hun både i Folketinget og i Københavns Borgerrepræsentation for De Konservative. Som kvindelig minister i Poul Schlüters regering brød hun nye veje for kvindelige borgerlige politikere. Sideløbende med den politiske karriere var hun dansk præsident for Europæisk Kvinde-Union.

Hendes politiske virke startede allerede i studietiden på Københavns Universitet, hvor hun under sine juridiske studier var formand for fakultetets studenterråd.

I 1962 begyndte hun karrieren som cand.jur. i Indenrigsministeriet, og samme år blev hun valgt til Københavns Borgerrepræsentation, som hun arbejdede for i 26 år.

Langsomt begyndte den politiske horisont at udvide sig, og i 1979 blev hun valgt til Folketinget, hvor hun senere blev gjort til minister i to omgange af Poul Schlüter. I 1987 blev hun chef for det ny sundhedsministerium, og fra 1988 til 1990 var hun den første kvindelige boligminister.

Som klassisk konservativ politiker gjorde hun en særlig indsats for bevarelse af kulturhistorien. Ved genindvielsen af Koldinghus mødte hun således op side om side med Dronningen iklædt skrud fra Christian IV?s tid.

Baggrunden som embedsmand fulgte hende i ministerårene, hvor hun i høj grad støttede sig til embedsværket og undgik store bataljer i folketingssalen. Efter ministertiden engagerede hun sig især på den kvindepolitiske front. Men ved valgnederlaget i 1998 blev det et farvel og tak til Agnete Laustsen efter 19 år i Folketinget.

/ritzau/