Ministeren, der holder af Brandes og billige biler

Simon Emil Ammitzbøll har oplevet store op- og nedture, både politisk og personligt. I dag sidder LA-politikeren på en tung, økonomisk ministerpost, men han er også kendt som en tænksom værdikriger og dygtig debattør

Da Liberal Alliance for snart et år siden gik i regering, indtog Simon Emil Ammitzbøll, som fylder 40 år i dag, den tunge, økonomiske post som økonomi- og indenrigsminister. –
Da Liberal Alliance for snart et år siden gik i regering, indtog Simon Emil Ammitzbøll, som fylder 40 år i dag, den tunge, økonomiske post som økonomi- og indenrigsminister. – . Foto: Jens Dresling/ritzau.

Søndag den 7. juni 2009 ringede Simon Emil Ammitzbølls telefon. I røret ventede et politisk frieri.

Anders Samuelsen (LA), Ammitzbølls tidligere partifælle i Radikale Venstre, ville høre, om de to politikere ikke skulle slå deres liberale pjalter sammen. I årene, der var gået forud, havde de begge forladt det gamle midterparti og stod nu i spidsen for hvert deres nødlidende politiske projekt. Anders Samuelsen for Liberal Alliance, Simon Emil Ammitzbøll for Borgerligt Centrum. Efter lidt betænkningstid sagde Ammitzbøll ja til frieriet, og Liberal Alliance er som bekendt i dag et middelstort parti på Christiansborg og del af den borgerlige trekløverregering.

”Jeg er uendeligt glad for, at Anders ringede til mig en sommerdag for over otte år siden,” skrev Simon Emil Ammitzbøll for nylig på Facebook i forbindelse med partiformandens 50-årsfødselsdag.

”Det har været et privilegium at lære Anders at kende og arbejde sammen med ham gennem op- og nedture. For Anders går jeg gennem ild og vand. Med Anders vandrer jeg videre gennem den værste storm. Med Anders tåler jeg nederlag og fejrer sejre,” skrev Ammitzbøll videre.

I dag har Anders Samuelsen mulighed for at skrive en lige så patosfyldt fødselsdagshilsen tilbage til sin partifælle. Simon Emil Ammitzbøll fylder nemlig 40 år og det i rollen som økonomi- og indenrigsminister. Da Liberal Alliance for snart et år siden gik i regering, overraskede det mange, at formand Anders Samuelsen valgte udenrigsministerposten. I stedet tog parti-to’eren Simon Emil Ammitzbøll sig af den tunge, økonomiske post.

Som økonomi- og indenrigsminister er han med til at præsentere regeringens skatteudspil og redegøre for udviklingen i dansk økonomi. Han skal forsvare, når regeringen ikke får så mange liberale sejre, som hans parti egentlig ønsker, men det er også ham, der i dagspressen trodser en af tidens vedtagne sandheder om globaliseringens negative konsekvenser, og ham, der i tv-debatter taler ulighedsbekymringen midt imod. Med andre ord en benhård fordelingspolitiker i spidsen for det ministerium, den radikale Margrethe Vestager i årene 2011-2014 gjorde meget magtfuldt. Om sin tidligere partiformand udtalte Ammitzbøll i 2011, at ”jeg vil hellere gøre rent end arbejde for Margrethe Vestager”. Det var under hendes lederskab, at han i 2008 tog afsked med Radikale Venstre, hvilket ifølge daværende landsformand Søren Bald var partiets ”største tab siden 1920”. Men hvor Ammitzbøll i dag taler mest om konjunkturer, skattesatser og billigere biler, har han også tidligere givet den som værdikriger.

”Jeg føler mig på mange måder stadig mere som en arvtager fra Brandes, end jeg synes, De Radikale er i dag,” udtalte han i 2011 til Fyens Stiftstidende.

Tre år tidligere havde han forud for sit radikale farvel skrevet en Berlingske-kronik om sin skuffelse over partiets slækkede modstand mod 24-års-reglen og De Radikales ifølge ham ”diskriminerende” udlændingepolitik, der i form mindede om en slags ”omvendt Dansk Folkeparti”.

”Det Radikale Venstre sætter et stort fedt stempel på alle muslimer, hvor der står ’Synd for’. Men det er ikke synd for alle muslimer i Danmark,” lød det i kronikken.

I dag står Liberal Alliance og Simon Emil Ammitzbøll for en noget anden udlændingepolitik end Radikale Venstre. Til gengæld har Simon Emil Ammitzbøll formået at forene så forskellige politikere som Pia Kjærsgaard (DF) og Josephine Fock (Å) om at udråbe ham til Folketingets bedste debattør. De retoriske evner kan komme ham til gavn, når han ifølge Anders Samuelsen ”100 procent sikkert” bliver Liberal Alliances næste formand en gang i fremtiden.

Privat har Simon Emil Ammitzbølls tilværelse også budt på store ned- og opture. Sidste år mistede han sin mand, der døde af kræft. Ammitzbøll har dog fundet lykke midt i sorgen og har i dag forelsket sig på ny.