Missionæren Leif Munksgaard ser også sandheder om Gud i koranen: Som kristne skal vi have ydmyghed og åbenhed

Vilkårene for mission har ændret sig meget over årene, og kristne kan ikke længere komme som bedrevidende til muslimer, mener Leif Munksgaard, der i tre årtier har arbejdet som missionær i den muslimske verden. I morgen fylder han 80 år

Allerede som 10-årig dreng i Vestjylland havde Leif Munksgaard lyst til at blive boghandler i Aden, Yemen. – Foto: Leif Tuxen.
Allerede som 10-årig dreng i Vestjylland havde Leif Munksgaard lyst til at blive boghandler i Aden, Yemen. – Foto: Leif Tuxen.

Leif Munksgaard er klar over, at nogen nok vil stemple ham som kætter. Men efter at have boet tre årtier i muslimske lande og arbejdet hele sit arbejdsliv med mission blandt muslimer, er der en pointe, der ligger ham på sinde om, hvordan man ser på mission og religionsdialog i folkekirken i dag.

”Der er for få præster, der tør sige, at der også findes sandheder om Gud i Koranen. Vi skal selvfølgelig være kritiske over for Koranen, ligesom vi også bedriver bibelkritik. Men i mødet med andre muslimer er det nødvendigt, at vi som kristne har en ydmyghed og åbenhed, hvor vi tør erkende, vi også kan lære om Gud i Koranen,” siger han.

Leif Munksgaard fylder 80 år på søndag og kan se tilbage på et arbejdsliv, der har gjort ham til en af de mest garvede personer i folkekirken, når det handler om missionsarbejde blandt muslimer. Det hele begyndte, da han som en blot 10-årig knægt i Vestjylland fik tanken, at han en dag skulle rejse til Aden i Yemen og arbejde som kristen boghandler.

”Dengang skulle vi børn hjælpe til med opvasken efter aftensmaden. Imens stod vores mor og fortalte os om forskellige ting og lod os forstå, at det at være præst eller missionær var en særdeles fornuftig beskæftigelse. Det har helt klart spillet en rolle for mig,” siger han.

Dengang arbejdede han som bydreng i en boghandel, og derfor virkede det nærliggende, at han en dag skulle være boghandlermissionær. Han endte dog ikke i Yemen, som han havde forestillet sig. I stedet kom han i en årrække til at drive en kristen boghandel i Bahrain. Det var på det tidspunkt den største boghandler i hele det muslimske land.

Egentlig var det lidt af et tilfælde, han og familien havnede i Mellemøsten. Oprindelig havde han søgt en missionærstilling i Tanzania, og arbejdslivet kunnet lige så vel have lagt sig til rette, så det havde udspillet sig i Afrika. Men på grund af nogle forviklinger i ansættelsesprocessen til Tanzania, endte han i stedet med en missionærstilling i først Libanon og senere også i Iran, Kuwait og Bahrain.

Her kom han til at opleve nogle af regionens store begivenheder på nærmeste hold med blandt andet den islamiske revolution i Iran, Seksdageskrigen og Golfkrigen. Leif Munksgaard forklarer, at den voldsomhed og intensitet, der er og har været i regionen, var en del af motivationen til at blive boende i så mange år.

Hvad har drevet dig i dit arbejde som missionær?

”Det har drevet mig, at jeg i tro er overbevist om, at den kristne tradition med budskabet om Jesus som frelse er det stærkeste, der findes i religiøse verden. Men jeg er bevidst om, at min overbevisning bunder i tro og ikke i en bedrevidenhed. Hvis en muslimsk ven ikke ønsker at skifte religion, skal vi stadig kunne være venner. Det må ikke stoppe vores samtale om tro,” siger han.

Hvordan vil du beskrive dit syn på mission?

”Det har ændret sig over årene, fordi vilkårene for mission har ændret sig så gevaldigt. Til at begynde med lå det i baghovedet, at jeg skulle rejse ud og oplyse muslimer om kristendom og omvende dem. Jeg mener stadig, missionens opgave er at turde fortælle, at Jesus er frelseren. Men vilkårene har ændret sig i takt med, at den muslimske verden er blevet så veluddannet og udviklet. Der er mange, der på forstandig vis inden for islam kan afvise kristendommen, fordi deres egen spiritualitet er så stærk. Det betyder, at samtalen er blevet væsentlig anderledes. Du har med andre ord at gøre med folk, du i højere grad skal lytte end tale til,” siger han.

Hvad er det mere konkret, du mener, kristne kan lære om Gud i Koranen?

”Der er for eksempel et meget klart kald til spiritualitet og til bøn og en tydelig opfordring til at lade sig binde til ens religiøse tradition. Vi er nødt til at være åbne i mødet med muslimerne, også når vi prøver at være missionale. Vi skal turde have en reel samtale i stedet for at være belærende,” siger han.

Leif Munksgaard flyttede til Danmark i 1999 for blandt andet at arbejde som flygtninge- og indvandrerpræst i Odense. Selvom han nu runder de 80 år, er han stadig aktiv som foredragsholder og er blandt andet engageret i det tværreligiøse skoleprojekt Din tro, Min tro, hvor han sammen med muslimer og jøder holder oplæg om religiøs tolerance på folkeskoler.

Han har heller ikke klippet båndene til den muslimske verden helt. I dag bor et af hans fire børn i Saudi-Arabien, hvor han og konen af og til er på besøg.