Prøv avisen

Mogensen og missionsteologien

"Jeg arbejdede med muslimske nomader, der på grund af deres tro og stammeforhold havde svært ved at blive accepteret af deres kristne landsmænd. Dér gik det op for mig, hvor vigtigt religionsmødet er," fortæller Mogens S. Mogensen om sin tid som missionær i Nigeria. -- Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

Han er en kendt skikkelse i den danske missionsverden. Han skriver hellere sine meninger for tit end for lidt, og så er han både til de franske visesangere og AaB. Navnet er Mogens S. Mogensen, der i morgen fylder 60 år

Det er som at falde ind i en efterårshule med stearinlys i vindueskarmene og ild i brændeovnen. Nok foregår samtalen via telefonens distance, men for Mogens S. Mogensen er ingen afstand for stor til ikke at blive forkortet. Den respekterede konsulent i missionsteologi, der i morgen fylder 60 år, kan slet ikke lade være med at fortælle, hvor vigtigt det er at skabe de rette betingelser for det religionsmøde, han finder så vigtigt.

"Vi må erkende, at barndommens trygge monokultur ikke længere findes. Derfor må vi anerkende, at der er nogle, der er meget anderledes end os, ligesom de, der kommer her til landet, må respektere, at der er nogle spilleregler og normer, alle skal overholde. Den holdning kan kun komme frem i en gensidig forståelse, og derfor er religionsmødet vigtigt," siger Mogens S. Mogensen.

S'et står for Stensbæk, som det har gjort siden fødslen i Skovsgaard i Hanherred. Da han skulle begynde i 3.g, flyttede han til Aalborg, og efter gymnasiet gik turen til Aarhus Universitet, hvor han i 1976 blev cand.mag. i historie og kristendomskundskab. Så fulgte nogle år som soldat og gymnasielærer, inden han i 1981 af Sudanmissionen blev udsendt som missionær til Nigeria. Her opholdt han sig i 10 år, og det var i den periode, han grundlagde sin interesse for missionsteologi.

"Det var en øjenåbner, der kom til at sætte spor. Jeg arbejdede med muslimske nomader, der på grund af deres tro og stammeforhold havde svært ved at blive accepteret af deres kristne landsmænd. Dér gik det op for mig, hvor vigtigt religionsmødet er," siger Mogens S. Mogensen.

Efter tiden i Nigeria vendte han hjem til lederstillinger i Sudanmissionen, senest som organisationens generalsekretær. Den post forlod han i 1998 for at skrive sin ph.d. i missionsteologi færdig, og siden har han ageret sin egen enmandshær i firmaet intercultural.dk. Det er herfra, at han hellere ofte end sjældent blogger sine meninger ud til dem, der gider at læse – inklusive hans 646 facebook-venner.

"Jeg skriver min mening, når jeg ikke kan lade være. Og det er faktisk ret tit, at jeg ikke kan lade være," siger han med en varmt grin.

Det gennemgående tema i hans blogs, som også Kristeligt Dagblads læsere kan støde på med citater på avisens debatsider, er religionsmødet. Hans filosofi er, at man først skal forstå sin egen religion og tro for at kunne forstå andres.

"Det er med til at få os til at tænke over, hvem vi selv er, og derfor håber jeg, at vi vil opleve en ny besindelse på vores kristne arv," siger Mogens S. Mogensen, der selv er lige så åbentsynet, som han mener andre også bør være.

Hans musiksmag går fra klassisk musik til de franske visesangere, han ser lige så gerne de smalle film i Nicolai Biograf i Kolding, som han læser en svensk kriminalroman, og på fodboldfronten sværger han fortsat til barndomsikonerne fra AaB.

Han bor i dag i Christiansfeld, er gift med Karin Mogensen, der er underviser på en sprogskole i Haderslev. Sammen har de en søn på 32 år.

Fødselsdagen bliver fejret med to receptioner og en familiefest, og typisk for Mogens S. Mogensens storsind er det en gave i sig selv, hvis de vil markere dagen med ham.

kirke@k.dk