Moskéarkitekt med multireligiøse rødder

En opvækst med Fadervor og al fatiha har præget Metin Aydin, som har tegnet den stormoské i København, der om få måneder står færdig

Metin Aydin på 40 år har tegnet den stormoské, der snart står færdig på Nørrebro i København. –
Metin Aydin på 40 år har tegnet den stormoské, der snart står færdig på Nørrebro i København. –. Foto: Jørn Alsted.

Metin Aydins børn hedder Josef, Eva og Miriam. Navnene er ikke tilfældigt valgt, for de skal nemlig være uni-faith, siger han. Det betyder, at navnene kan anvendes i både den kristne og muslimske verden, og netop dét indkapsler meget kort baggrunden for arkitekten, som har tegnet den kommende stormoské på københavnske Nørrebro.

Metin Aydin, som er direktør i det Vejle-baserede Johansen Arkitekter, er født i Odense af en tyrkisk, muslimsk far og en dansk, kristen mor. Det multireligiøse ægteskab betød, at forældrene løbende måtte indgå kompromisser, siger Metin Aydin, som derfor er opvokset både med Fadervor og al fatiha.

LÆS OGSÅ: Musikalsk rummelighed og fantasi

Da han i 1997 begyndte sit studium på arkitektskolen i Aarhus, havde han erkendt, at han ikke var religiøs, men hans baggrund fik betydning for studierne, idet han studerede både den mellemøstlige og den nordiske arkitektur. Blandingen af de to arkitekturtraditioner har også fået lov at præge den kommende stormoské i København.

Efter endt studietid var Metin Aydin med til at stifte Foreningen for Moské og Islamisk Center, der havde til formål at få bygget en moské i Aarhus. Hans rolle i foreningen er gået fra at være formand over talsmand og til i dag mest at fungere som pedel, praktisk gris og organisator.

Når Metin Aydin holder fri, bruger han blandt andet kræfter i en taekwondoklub i Aarhus, hvor han både er instruktør og næstformand.

I klubben bliver han beskrevet som en leder med masser af energi og engagement. Det kom blandt andet til udtryk, da han i 2011 begyndte at ringe til inaktive medlemmer af klubben, som var på den gode side af de 30 år. Han ville have dem tilbage i dragten, fordi han planlagde at sætte et projekt i værk, som han kaldte De Grå Bælter, som var en slags oldboyshold for tidligere aktive.

Initiativet endte med at blive en stor succes, men det er ikke altid, at hans stædighed kommer ham til gode. Blandt andet fortæller en holdkammerat om et projekt, Metin Aydin havde sat sig for, om at slå halsen af en champagneflaske med de bare næver. Ifølge holdkammeraten var manden bag den kommende stormoské så overbevist om, at et ordentligt slag kunne gøre det ud for en champagnesabel, at han til en fest havde medbragt både champagne og videokamera til at dokumentere, at forsøget ville lykkes.

Men til Metin Aydins store ærgrelse fik han ingen optagelser af et vellykket forsøg med hjem. Det var dog ikke nok til at få ham til at give op, og ifølge holdkammeraten har han efterfølgende gjort flere forsøg, uden at det endnu er lykkedes.

Metin Aydin er desuden i panelet på Kristeligt Dagblads hjemmeside religion.dk, hvor han besvarer spørgsmål om islam. Det prøver han at finde tid til, når han ikke passer børn eller kaster sig over byggeprojekter i familiens hus.