Musikalsk økonom i folkekirkens tjeneste

I Stilling Kirke i Østjylland synger Poul Raaby for om søndagen, og i løbet af ugen passer han kirkekontor og personale som daglig leder. Men han finder også tid til at bidrage til kirkeministerens kampagne mod unødigt bureaukrati i folkekirken, som kører i øjeblikket

Poul Raabys tid ved klaveret har efterhånden betydet 180 nye melodier til salmer i Den Danske Salmebog, enten rytmiske eller helt traditionelle.
Poul Raabys tid ved klaveret har efterhånden betydet 180 nye melodier til salmer i Den Danske Salmebog, enten rytmiske eller helt traditionelle. . Foto: Flemming Jeppesen/Fokus.

I Stilling Kirke ved Skanderborg er det aldrig til at vide, hvornår Poul Raaby lige finder guitaren eller et andet instrument frem for at bidrage til den gode stemning. Hans livslange kærlighed er musikken, men som uddannet økonom har han også et godt øje til den administrative side af folkekirken. Den kombination har engageret ham både i den danske salmeskat og i kirkeminister Bertel Haarders (V) kampagne imod kirkebøvl, hvor han har gjort opmærksom på, at man godt kunne passe lidt bedre på udbetalingen af honorarer til forskellige sagkyndige.

Poul Raabys helt særlige baggrund har gjort ham til kirkesanger i Stilling Kirke, og til daglig er han kordegn og varetager en del af kontaktpersonens opgaver som den daglige leder. Ved siden af har han komponeret 180 nye melodier til salmetekster i Den Danske Salmebog, som enten havde en kedelig melodi eller havde overtaget melodien fra en anden salme.

Poul Raaby er kendt i vide kredse i folkekirken, ikke mindst på det faglige plan af organister og præster, idet hans to nodebøger, der begge hedder ”Supplement til Koralbog”, efterhånden er nået hele riget rundt, blandt andet fordi han med en donation fra A.P. Møllers Støttefond fik mulighed for at distribuere den sidste af nodebøgerne gratis.

60-årige Poul Raaby havde sin opvækst i Thisted ved Limfjorden i et hjem præget af Indre Mission og FDF. I dag er han stadig FDF'er, og det er også her, han har lært at spille flere forskellige instrumenter, ikke mindst guitar og klaver.

”Da jeg begyndte som kirkesanger i 2006, troede jeg, at jeg kendte alle melodierne i salmebogen. Det gjorde jeg langtfra og lærte, at nogle var ret kedelige, mens andre ikke havde deres egen melodi. Jeg har tidligere i mit liv komponeret musik, men når jeg har teksten som forlæg, har jeg ret let ved at lave en melodi,” siger Poul Raaby.

I hans produktion er der musik for enhver smag, fra det mere rytmiske til traditionelle salmemelodier. Alle kan danne sig et indtryk via cd'en ”Salmer i et nyt lys”, hvor han spiller sammen med sin datter, Fie Pilgaard. Musikken kan downloades på forskellige musikplatforme, blandt andet Spotify, en musikdelingstjeneste på internettet.

Mange af folkekirkens almindelige kirkegængere har i sognegårdene landet over også stiftet bekendtskab med de nye salmemelodier, blandt andet fordi 57 af dem udkom samlet sidste år. Poul Raaby tager året igennem rundt og fortæller, hvordan han arbejder med melodierne, hvor han af og til også synger fællessang med datteren.

Men bag det musikalske ydre banker der også et hjerte for økonomi og marketing, som den cand.merc.-uddannede Poul Raaby har arbejdet med i 24 år. Han var blandt andet ansat hos Danske Mejerier, og da de blev sponsor for Dansk Boldspil Union kom han til at arbejde med fodboldlandsholdet. Det bragte ham verden rundt og i bus ind på Rådhuspladsen sammen med spillerne, da Danmark vandt europamesterskabet i fodbold i 1992.

Med sit utraditionelle arbejde som komponist, kirkesanger, kordegn og administrator i Stilling Kirke er man her ikke bange for at kalde ham ildsjæl - hvilket også betegner en særlig målgruppe, som sognet har fokus på. Som kirkens daglige leder er han sjov, behagelig og yderst omgængelig, lyder det.

Poul Raaby bor i Skanderborg og har derfor også optrådt på byens musikfestival med sit band, New Habits. Han er gift med lærer Birgit Pilgaard Raaby, og sammen har de tre nu voksne børn: Fie, der er konservatorieuddannet sanger, Mikkel, der er på vej til New York som forsker, og Malthe, som stadig overvejer fremtiden.