Muslimen, der fik en jødisk pris

Niddal El-Jabri organiserede en fredsring om synagogen i Krystalgade efter terrorangrebet i København i februar, og det indbragte ham i denne uge en jødisk hæderspris

Niddal El-Jabri får her en omfavnelse af en ældre kvinde, som deltog i fredsringen rundt om Københavns gamle synagoge i Krystalgade.-
Niddal El-Jabri får her en omfavnelse af en ældre kvinde, som deltog i fredsringen rundt om Københavns gamle synagoge i Krystalgade.- . Foto: Scanpix.

Den 14. marts var cirka 1000 danskere iført tørklæder og vanter troppet op foran den jødiske synagoge i Krystalgade i København, hvor Omar Abdel Hamid El-Hussein en nat i februar havde dræbt den jødiske vagt Dan Uzan. Hånd i hånd dannede de fremmødte en ring om synagogen. En fredsring. Det var Niddal El-Jabri, der havde taget initiativ til fredsringen en måned efter terrorgerningen. Det Europæiske Jødiske Fællesskab har derfor i denne uge givet ham en hæderspris for hans indsats for at forene jøder og muslimer.

Den 30-årige mand er søn af palæstinensiske forældre, der kom til Danmark i 1960'erne og 1970'erne. Han er vokset op i Lystrup nord for Aarhus og gik i en helt almindelig klasse, hvor drengene legede sammen og holdt sig fra det hårde miljø. Men et anderledes bekendtskab fik han, da han hjalp nogle folk fra sin boligblok med at male deres træningslokale:

”Der var to gamle vikingetyper. De havde haft et vildt ungdomsliv, og jeg havde ikke noget til fælles med folk med store tatoveringer og et broget sprog. Så det var noget af et nyt møde for mig.” De to vikinger tog sig af den unge Niddal, og det var en kærkommen opmærksomhed i en tid, hvor han mistede sin far til kræften, men det viste sig også at blive broen til at møde folk, han før havde holdt afstand til, fordi de ikke var som ham.

Efter faderens død valgte Niddal El-Jabri at tage 10. klasse på en privatskole. Her var disciplin og punktlighed skrevet med store bogstaver på kridttavlen, og det fik især én underviser med militærbaggrund gjort klart med minutiøse påtegnelser af den unge Niddals forseelser. Niddal El-Jabris første indskydelse var, at det var racisme af værste skuffe. Efter lidt betænkningstid gik det dog op for ham, at det nok ikke var racisme, der var i spil:

”Du bliver bedømt på det, du skyder dig selv i skoene. Det handler om din egen fremstilling af dig selv, og hvad du har at byde på. Det lærte jeg dengang,” fortæller han.

Han uddannede sig til procesøkonom og tog senere en overbygning i projektledelse fra Northumbria University i England. I dag arbejder han med salg i et reklamebureau, og selvom han er flyttet til Høje Taastrup, har han stadig Lystrup-forståelsen med sig, og af den grund møder han aldrig racister, siger han.

”Folk kan være hårde i sproget, men man skal alligevel prøve at høre, hvad de siger. Fra Lystrup er jeg vant til sådan et ærligt sprog. Det er ofte udtryk for en utryghed eller noget, man ikke forstår. Det er ikke nødvendigvis det angreb, man tror, det er.”

I stedet for at fokusere på racisme mener Niddal El-Jabri, at vi skal være mere rummelige og stå sammen. Det var også hans motivation for at organisere fredsringen:

”Vi er ude på et sidespor i vores samfund, der er blevet så heftigt polariseret over årene. Vi må gøre noget sammen, og her blev jøderne eksemplet. Hvis vi finder rummelighed til dem, så finder vi rummeligheden til os alle.”

Nogle medier skrev, at relativt få muslimer deltog i fredsringen. Men Niddal El-Jabri vurderer, at fremmødet af muslimer var repræsentativt for den danske befolkning:

”Det var heller aldrig tanken, at det skulle være en muslimsk fredsring, men et budskab om at vende tilbage til et fælles Danmark som et trygt sted at bo.”

Prisvinderen er ikke meget for at tage hele æren for fredsringen. Men han mener, at det er et skridt i den rigtige retning:

”Det er ikke prisen, der gør det. Den er bare en træklods. Det er budskabet bag prisen - en velvilje til det gode. Dét kan vi bygge på. ”

I tirsdags var Niddal El-Jabri i Bruxelles for at modtage hædersprisen under en mindehøjtidelighed for ofrene for terrorangrebet i København. Prisen blev overrakt af rabbiner Menachem Margolin fra Det Europæiske Jødiske Fællesskab og den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager.

Niddal El-Jabri bor i Høje Taastrup med sin kone, Natasha Al-Hariri, og deres søn, Gabriel.