Prøv avisen

Nærlæser med stort udsyn

Finn Stein Larsen vil blive husket for sin store evne til at nær-læse en tekst. – Foto: Claus Fisker.

Finn Stein Larsen var en forbilledlig tekstlæser som både anmelder og litteraturforsker. Han døde i søndags som 83-årig

En tekst lever som bekendt kun i kraft af sin læser. Men de bedste læsere kan få en tekst til at vokse ved at nærlæse den.

Det kunne litteraturforskeren og -kritikeren Finn Stein Larsen med sin sjældne evne til altid at finde de små ting i en tekst, der kan lukke den op for store fortolkninger. Og med sine mesterlige nærlæsninger var han på den måde selv med til at skrive nye generationer af danske digtere ind i litteraturhistorien. Per Højholt, Pia Tafdrup og Søren Ulrik Thomsen er blot nogle af de forfattere, han var blandt de første til at forstå og anerkende.

Og især som litteraturforsker dannede han skole med sine gode læsninger på teksternes egne præmisser, som han altid forstod at sætte i forbindelse med de store teorier om modernisme, forklarer Kristeligt Dagblads anmelder Bo Hakon Jørgensen, der vil huske Finn Stein Larsen som en stor litteraturelsker, der både havde sans for at analysere lyrik og prosa.

Det kan også ses i hans hovedværk om digtlæsning og nærlæsning, Prosaens mønstre fra 1971. Bogen, der er inspireret af nykritikken, blev genudgivet i en udvidet udgave i 2006 og består af eksemplariske nærlæsninger af danske litterære prosatekster.

Finn Stein Larsen blev født i Esbjerg i 1929 og fandt sin egen vej ind i litteraturforskningen ved at blive cand.mag. i dansk med bifag i græsk kultur fra Aarhus Universitet i 1955 med studieophold på Yale University i USA. Derefter blev han adjunkt på Aarhus Katedralskole og underviste ved siden af på universitetet. Han blev hurtigt en af landets fremmeste lyrikforskere og kunne i 1967 kalde sig lektor. I 1970 vendte han tilbage til gymnasiet for at undervise.

Han var gymnasielærer på Aarhus Katedralskole frem til sin pensionering i 1993. Foruden talrige artikler om litterære emner til tidsskrifter og antologier har han skrevet en række bøger om lyrikerne Per Lange, Jens August Schade og Frank Jægers forfatterskaber samt lyrikantologier, herunder Dansk lyrik 1915-1955 fra 1979. Han modtog Brandesprisen i 2003 for sin bog om Frank Jæger, Den magiske livskreds. Frank Jægers lyrik. Han var lyrikanmelder ved Århus Stiftstidende og Weekendavisen igennem mange år.

Finn Stein Larsen efterlader sig kone og to børn, heriblandt Kristeligt Dagblads anmelder Peter Stein Larsen.