Prøv avisen

Nærmest født ind i branchen

Skuespiller og instruktør Julie Wieth fylder 50 år. Foto: HENNING BAGGER

Julie Wieth, der fylder 50 år i morgen, er kommet vidt omkring siden sin filmdebut som syvårig

Som datter af to anerkendte skuespillere, afdøde Mogens Wieth og Lily Weiding, var Julie Wieth nærmest født ind i branchen, og hun er nået vidt omkring i en karriere, der startede i en meget tidlig alder. Sin første filmrolle havde hun som syvårig i "Far laver sovsen", mens tiden for hendes tv-debut kom i 1975, hvor hun også gik ud af gymnasiet.

Julie Wieth blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 1985, og få år senere gennemgik hun filmskolens manuskriptlinje. Hun har haft markante roller på flere københavnske teatre og var i to perioder medlem af ensemblet på Aalborg Teater, hvor hun første gang prøvede kræfter med instruktørgerningen. Det skete med en monolog, baseret på Jan Guillous bog "Ondskaben", og fremført af Claes Bang. Opsætningen fik megen ros og kom på turné rundt i landet. I 1993 debuterede hun som dramatiker med "De syv dødssynder", der blev spillet på Betty Nansen Teatret.

Blandt de film, hvor vi har set hende, kan nævnes "Vinterbørn" og "Isfugle", i nyere tid "Små ulykker" og Lars von Triers "Idioterne" . På tv-skærmen har hun senest medvirket i DR Dramas "Sommer".

Julie Wieth var i en periode leder af efteruddannelsen i Dansk Skuespillerforbund, og hun har undervist på Statens Teaterskoles instruktørlinje. Hun bruger sine evner i mange forskellige sammenhænge og arbejder i dag på Glad Teater, en af uddannelserne på TV-Glad, hvor hun som klasse- og faglærer på teaterlinjen deler ud af sine rige erfaringer i faget.

Fødselaren har to børn med sin tidligere mand, skuespilleren Morten Suurballe.

/ritzau/