Prøv avisen
Portræt

Nationalkonservativ politolog går kirkens vej

Søren Hviid Pedersen begynder næste år på de forberedende kurser i teologi, der skal skaffe ham adgang til Aarhus Pastoralseminarium. – Foto: Johnny Wichmann/Scanpix

Samfundsdebattør og tidligere lektor i statskundskab Søren Hviid Pedersen lægger nu bøgerne om klassisk politisk teori til side for at hellige sig studierne i teologi, der skal ruste ham til at blive optaget på Pastoralseminariet i Aarhus. På søndag fylder han 50 år

Hos mange danske avislæsere og tv-seere vil navnet Søren Hviid Pedersen højst sandsynligt lede tankerne hen på klassiske konservative dyder om Gud, konge og fædreland. Selvom Søren Hviid Pedersen, der fylder 50 år på søndag, til dagligt har været lektor i politisk teori og idéhistorie på Syddansk Universitet, har han i den brede offentlighed i sine avisklummer og hyppige tv-optrædener markeret skarpere holdninger end de fleste andre akademikere.

Men nu skifter lektoren de politiske tænkere ud med de teologiske, når han til næste år begynder på de forberede nde kurser i teologi, der skal skaffe ham adgang til Aarhus Pastoralseminarium, og selvom statskundskaben kan synes fjern fra læren om den kristne tro, har ønsket om netop dette altid ligget dybt i fødselaren:

”Jeg har jo altid haft et afklaret forhold til den danske folkekirke og min egen tro. Så overgangen til præstestudiet kommer ikke til at kræve den helt store mentale revolution for mig, for ønsket om at blive præst har altid ligget i mig.”

Faktisk var det på teologistudiet, Søren Hviid Pedersen oprindeligt begyndte sit studieliv i midten af 1980’erne, men efter eget udsagn manglede han den menneskelige modenhed, studiet krævede, og efter et halvt år sprang han fra. Men selvom han rent politisk er erklæret nationalkonservativ, kalder han sin kristne overbevisning for venstreorienteret:

”Hvis man nu ser Indre Mission som en slags kristen højrefløj, befinder jeg mig fjernt fra dem. Helt fundamentalt ser jeg mig selv som grundtvigianer, måske med et stænk af Tidehverv.”

Søren Hviid Pedersen opsagde sin stilling som lektor på Institut for Statskundskab ved Syddansk Universitet allerede i juli, og omend institutleder Christian Elmelund-Præstekær er ærgerlig over at give slip på sin kollega gennem mange år, kan han godt se Søren Hviid Pedersen som fremtidig præst:

”I offentligheden er han jo kendt for nogle holdninger med skarpe kanter, men som kollega har han et meget stort hjerte og en tydelig omsorg for de mennesker, der er i hans nærhed. Derfor giver hans valg god mening for mig.”

De skarpkantede holdninger har han blandt andet forfinet gennem mange års skriverier til BerlingskeTidende. Senest tilkendegav han i sin klumme ”Indspark” i juli, at han støttede den kontroversielle amerikanske præsidentkandidat for det republikanske parti, Donald Trump, som han sammenlignede med en amerikansk Grundtvig, fordi manden evner at ”bekymre sig om den amerikanske folkelighed”.

Næsten ligeså ofte har Søren Hviid Pedersen optrådt i DR 2’s Deadline, hvor tidligere vært Adam Holm gerne inviterede ham ind som debattør, når snakken faldt på værdipolitiske spørgsmål, fordi han ifølge journalisten er en mand af sine meningers mod:

”Søren går med åben pande ind og forfægter indtil flere synspunkter, som andre måske ville moderere eller løbe fra. Men dem står han på mål for, samtidig med at han evner at lytte til modpartens argumenter. Han har noget uforfalsket over sig, han er lydhør, og han bliver aldrig skinger. Altsammen kvaliteter, man som debattør kommer langt med.”

Søren Hviid Pedersen bor i Odense med sin datter på 18 år. Fødselsdagen skal han holde hos sin familie i Nordjylland. 8 J