Prøv avisen

Nederlag stopper ikke Ruth Evensen

Ruth Evensen har set sig som en åndelig moder i Faderhuset. Nu er døren smækket i for sidste gang og menigheden nedlægger sig selv. – Foto: Mette Frandsen.

Frikirken Faderhusets leder, Ruth Evensen, har fået mange slag i sin stræben efter indflydelse, men har altid rejst sig igen. Lige nu har hun valgt at opgive sit livsværk

Der var engang, hun passede sin frisørsalon og drev sit rengøringsfirma, Ruthemors Rengøringsservice. Men en dag i 2001 dukkede Ruth Evensen med et brag op i samtlige landets medier, da hun udfordrede hele det autonome miljø i København og omegn ved som Faderhuset at købe Ungdomshuset på Jagtvej 69.

Huset blev senere revet ned, efter at det i 2007 var ryddet for unge efter en af politihistoriens større aktioner. Senere solgte Ruth Evensen byggetomten, som stadig henligger som et tavst minde over Faderhuset, som nu heller ikke er mere.

LÆS OGSÅ: Eksperter: Faderhuset vender tilbage

Ruth Evensen har valgt at nedlægge sit livsværk på grund af det, hun kalder en lokal hetz imod Faderhuset i Bandholm på Lolland, som er menighedens sidste opholdssted. Eller hun har i hvert fald valgt at lukke endnu et kapitel efter endnu et nederlag.

Denne gang ved kommunalvalget 2013, som Menigheden Faderhuset forgæves forsøgte at vinde i Lolland Kommune. Succes har ikke ligefrem klæbet til Ruth Evensen, men det er åbenbart ikke ensbetydende med, at hun ikke vender tilbage.

Ruth Evensen er født i Gladsaxe ved København i 1951. Hun stiftede menigheden Faderhuset i 1990 sammen med sin mand, Knut Evensen. I de første år på Nørrebro var det Knut Evensen, som havde ledelsen, og hovedvægten i arbejdet lå på en social indsats. Men i 1998 blev ledelsen udskiftet, og en ny kom til i form af pastor Ruth. Det skete efter en rejse til Canada, hvor ægteparret kom i kontakt med den kirkelige retning Trosbevægelsen. Bevægelsen, som blandt andet havde sit centrum i Toronto og var meget fokuseret på Helligånden, lærer, at har man den rette tro, skal Gud nok belønne dig, uanset hvad du beder om.

Kendere af Faderhuset vurderer, at det er herfra, Ruth Evensen fik inspiration til at skabe sin egen, private udgave af gudstro. Hun opdelte alting i sort og hvidt, alt efter om medlemmerne var for hende eller imod hende. Gennem sine åbenbaringer fra Gud bestemte hun over selv menighedens privatliv. 60 medlemmer forlod på den konto menigheden, hvilket dengang var en halvering.

Siden fulgte i 2010 et opgør fra Ruth Evensens egen datter, Sophia, mod moderen.

Ruth Evensen stiftede Frihedspartiet og forsøgte sig uden held ved folketingsvalgene i 2007 og 2011. I 2012 skiftede hun navnet ud med Frihedskæmperne og Det Frie Lolland, men denne opgradering skaffede hende heller ikke indflydelse på Lolland. Undervejs er der blevet skrevet om påstået børnemishandling i Faderhuset, men det er aldrig blevet til en politisag.

Faderhuset har aldrig haft samme medlemstilgang, som for eksempel den beslægtede bevægelse Evangelist med den anderledes udfarende Christian Hedegaard fik i sine velmagtsdage.

Vurderingen er, at Ruth Evensen, som ikke har en anerkendt teologisk uddannelse, hele tiden har været for lukket om sin egen lille menighed til i denne omgang at kunne gøre sig gældende i en bredere offentlighed.