Prøv avisen

Nini Theilade - et liv i bevægelse

"Måske egner jeg mig slet ikke til at slappe af," sagde Nini Theilade i et interview til Kristeligt Dagblad sidste år, og gennem alle årene har den 95-årige danser da også holdt sig særdeles aktiv. -- Foto: Lars K. Mikkelsen.

Nini Theilade har danset og koreograferet på alle de store scener i verden, siden hun debuterede som 14-årig. I morgen fylder hun 95 år og er stadig aktiv underviser på Idrætshøjskolen i Oure på Sydfyn

Hun blev født det år, danske kvinder fik stemmeret. Men det var helt andre udfordringer, der lå først for i det hjørne af verden, hvor Nini Theilade for første gang så dagens lys. Med en dansk ingeniørfar og en mor af blandet hindu-tysk-fransk-polsk afstamning med javanesisk kongeblod i årerne blev hun født på Java .

Efter at have levet de første 10 år i troperne, flygtede hun sammen med sine forældre fra malaria og dysenteri og blev omplantet til København, hvor hendes store talent for dans for alvor kunne udfoldes. Hendes balletuddannelse begyndte hos danseren Asta Mollerup, og hun gik også til optagelsesprøve på Den Kongelige Ballet, hvor alt gik fint, indtil en læge kiggede på hendes fødder. De blev dømt for smalle og for spinkle til et liv på tå! Men det blev ikke desto mindre det, Nini Theilade fik: En enestående international dansekarriere og et ry som en af verdens bedste og mest nytænkende koreografer. Med sin store fantasi og idérigdom har hun skabt sit eget univers i dansen. Med små historier, stemningsbilleder, groteske parodier og ofte foruroligende og voldsomme trin dansede hun "modern dance" lang tid før, den slags var opfundet.

Hun debuterede som 14-årig med sit eget solodanserprogram i Haag i Holland og derefter gik det slag i slag overalt i Europa og i USA. Inden hun var fyldt 20 år, havde kunstneren Salvador Dali udpeget hende til at danse Venus i en abstrakt og surrealistisk ballet, Piet Hein havde skrevet digte til hende, og Max Rheinhardt overlod koreografien til "En Skærsommernats drøm" til hende. Sidstnævnte blev med stor succes filmatiseret hos Warner Brothers i Hollywood – med Nini Theilade som både danser og sanger. Filmen fik en Oscar, og premieren i 1935 blev overværet af selveste Alfred Hitchcock.

Nini Theilade har boet en årrække i Brasillien med sin første mand, hollænderen Piet Loopuyt, med hvem hun har to børn. Efter Anden Verdenskrig flyttede parret til Portugal. Siden har hun rejst og arbejdet mange steder i verden og blandt andet i mange år drevet en balletskole i Frankrig sammen med sin anden mand, Arne Buchter-Larsen. Først som 75-årig besluttede hun sig til at flytte hjem til Danmark. Her troede hun, at hun skulle smække benene op og leve et stille pensionistliv, men så ringede de fra Idrætshøjskolen i Oure.

"Måske egner jeg mig slet ikke til at slappe af," sagde Nini Theilade i et interview til Kristeligt Dagblad sidste år. Noget kunne tyde på det. Pensionisttilværelsen blev i stedet til et 20 år langt og brændende engagement på højskolens danselinje. Men det var tæt på at gå galt. Et fald i lejligheden resulterede for et par år siden i et brækket ben, der nær havde sat den aldrende balletstjerne ud af spillet. Intens og stædig genoptræning fik hende imidlertid på benene igen, og det er både hun og eleverne på Oure særdeles taknemmelige for.

95-års fødselsdagen blev fejret ved et stort arrangement i Oure i går – naturligvis med en danseforestiling, men også med festtaler af blandt andre skuespilleren Thure Lindhardt, forfatteren Lone Kühlmann og filminstruktøren Lone Falster.

washuus@kristeligt-dagblad.dk