Prøv avisen
Portræt

Nu er det igen en fornøjelse at være landmand

Da Lars Jonsson blev interviewet af Kristeligt Dagblad sidste sommer, viste han, hvor høje afgrøderne burde være. Som det ses på billedet, var de noget mindre. – Foto: Leif Tuxen

Sidste års sommertørke skabte panderynker hos de danske landmænd og milliontilskud fra politikerne. Men i år er smilet kommet frem igen på landmand Lars Jonssons læber

”Naturens uforudsigelighed er ikke så charmerende, når det går så frygteligt som sidste år.”

Sådan beskriver 58-årige Lars Jonsson sidste års tørke, der resulterede i, at han manglede 40 procent af det normale udbytte, da høsten var afsluttet. Men i år er han igen begyndt at varme op over for naturens luner, da han allerede nu har høstet lige så meget, som han gjorde hele sidste år.

”Det forunderlige ved naturen er, at den gør lige præcis, hvad der passer den. Man kan have gjort alt rigtigt, men plantens vækst er enormt styret af regnen. Når den ikke får nok væske, bliver den bekymret og skynder sig at vokse. Men i år tager planterne sig god tid, da de får den regn, som de har brug for, og så vokser de sig store og stærke,” siger Lars Jonsson, der har afgrøder på 4,5 kvadratkilometer mark lige uden for Lynge i Nordsjælland.

Her bestyrer han to gårde, hvoraf den ene, Brønshøjgård, måske kan blive genkendt, da den var med i et afsnit af DR-serien ”Borgen”. Lars Jonsson er også formand for Nordsjællands Landboforening, og landmandsgerningen er ikke noget, som Lars Jonsson har fra fremmede. Han er født og opvokset i Herlufmagle på Sydsjælland, og faderen var også landmand. Han var dog ikke begejstret for, at hans søn også brændte for at være landmand, da han aldrig selv havde været selvstændig inden for faget. Lars Jonsson ville dog kun være landmand, så da han i 1980’erne fik en praktikplads i Fredensborg i Nordsjælland, flyttede han dertil, og han ”har ikke rykket sig siden”. I 1993 overtog han Brønshøjgård, hvor han også bor i dag med sin kone, som han har tre voksne børn med.

Lars Jonsson talte også med Kristeligt Dagblad sidste år under tørken, og der regnede han med at miste 1,5 millioner kroner på grund af den dårlige høst. Han endte dog med at miste knap 1 million kroner, og landbruget fik en politisk hjælpepakke på 380 millioner kroner. Og tørkenen har haft en effekt på landmandens tanker om dette års høst.

”I foråret var det også meget tørt, og der nåede jeg at tænke: ’Åh nej, bliver det også sådan i år?’. I valgkampen fyldte klima også meget, og jeg frygtede, at der ville komme en lignende tørke hvert andet eller tredje år i stedet for, at det var en hundredårshændelse,” siger han og uddyber, at klimaet har fyldt meget i tankerne det seneste år.

”Der var mange, der talte om, at tørkenen skyldtes klimaforandringer, men også nogle, der sagde, at det ikke var tilfældet. Jeg savner en klarhed i forhold til, hvad vi hver især kan gøre for klimaet, også som landmand. For vi skal tage klimaforandringerne alvorligt og trække i arbejdstøjet.”

Men hans bekymringer om lige netop dette års høst er forsvundet, efter at Lars Jonsson har sat sig ind i mejetærskeren.

”Det er en fornøjelse, når man kan mærke, at ens maskine er udfordret. Så er det fedt at være landmand. Jeg er blevet rolig igen, da markerne har fået den regn og sol, som de skal bruge. Høsten har indtil videre været normal, faktisk på nogle punkter lidt over middel. Lige nu er jeg på vej ud igen, da vi er begyndt at tærske rug.”

Tørkenen sidste år ramlede sammen med Lars Jonssons 30-årsjubilæum som landmand, men 31-årsjubilæet lader til at blive mere glædeligt at huske tilbage på.