Ny direktør på Koldinghus vil gøre historien levende

For historiker Janus Møller Jensen har Koldinghus længe fremstået som et ”dirrende hotspot” for moderne, nærværende historiefortælling. I næste måned tiltræder han stillingen som middelalderslottets nye direktør

Historiker Janus Møller Jensen har interesseret sig for middelalderhistorie, siden han var barn.
Historiker Janus Møller Jensen har interesseret sig for middelalderhistorie, siden han var barn. . Foto: Nyborg Slot.

Når man taler om ”en rigtig drengedrøm”, får de fleste nok associationer til hverv som jagerpilot, racerkører eller astronaut.

Men når Janus Møller Jensen i næste måned tiltræder stillingen som museumsdirektør på Koldinghus, er det faktisk også lidt af en drengedrøm, der går i opfyldelse for den 44-årige historiker, som er ekspert i middelalderhistorie. Middelalderens sagn og legender lærte han nemlig allerede at kende som barn.

Når han sad på gulvet på fritidshjemmet og så ottemillimeter-smalfilm om Robin Hood, rejste hårene sig på hans hoved af bar spænding.

Derhjemme lyttede han til Disney’s fortolkning af sagnet om ”Sværdet i stenen” så mange gange, at pladen til sidst var slidt op. Da han senere stiftede bekendtskab med Tolkiens ”Ringenes Herre”-trilogi, styrkedes interessen for middelalderen kun endnu mere, og den fortsatte ind i voksenlivet.

Derfor er stillingen som direktør for museet på den sydjyske borgruin, der stammer helt tilbage fra 1200-tallet, bestemt en drøm, der går i opfyldelse, siger Janus Møller Jensen.

”Koldinghus har altid ligget som et blinkende fyrtårn derude i horisonten. Som et dirrende hotspot for en moderne historiefortælling, der ikke mindst er iscenesat gennem den meget berømte restaurering, som har levendegjort konturerne af den gamle middelalderborg,” siger Janus Møller Jensen om Koldinghus, der gennem tiden både har fungeret som grænseværn og som kongelig residens for blandt andre Christian den Fjerde.

Når Janus Møller Jensen tiltræder sin nye stilling den første december, er det med 10 års erfaring som afdelingsleder på museet på Nyborg Slot.

Inden da var han i en årrække adjunkt i middelalderhistorie ved Syddansk Universitet, men for Janus Møller Jensen har det altid været vigtigt ikke kun at bruge og formidle sin viden om historien i den akademiske verden.

”Mennesket har beskæftiget sig med de samme dilemmaer i 1000 år. Derfor er historien vigtig og relevant for os i dag. Men historien findes kun, hvis den bliver fortalt. Hvis den skal have en betydning for os i dag, skal den gøres levende og nærværende. Det ser jeg som min fineste opgave på Koldinghus” siger Janus Møller Jensen.

Og det bliver netop en levende historiefortæller, som museumsgæsterne på Koldinghus vil komme til at opleve med den nye direktør. Sådan lyder det fra Ivar Hviid, der er formand for Nyborg Museumsforening, og som derfor har samarbejdet med Janus Møller Jensen gennem en årrække.

”Han er utrolig vidende inden for sit fag, og jeg skal lige love for, at han kan fortælle en historie så levende, at han fanger alles opmærksomhed,” siger Ivar Hviid.

Et lignende skudsmål fik Janus Møller Jensen med sig, da han i 2015 modtog prisen ”Årets Sprutte”, som hvert år uddeles af det nyborgensiske satiremagasin Bæltsprutten til en Nyborg-borger, der har gjort sig særligt bemærket.

”Han stikker ustandselig næsen langt frem, og selvom han på papiret beskæftiger sig med noget meget tørt og kedeligt, får han den ene gang efter den anden sat byen på den anden ende med markeder, turneringer, korstog og udstillinger,” lød det fra journalist på Bæltsprutten Ole Frank Rasmussen, da han overrakte Janus Møller Jensen prisen.

Janus Møller Jensen er gift med Mathilde Kellermann. Parret bor i Nyborg med deres fire børn.

Det fremgik først af artiklen, at Janus Møller Jensen i 2015 fik prisen "Årets Sprutte" af det nyborggensiske satiremagasin "Blæksprutten". Magasinet hedder dog "Bæltsprutten". Fejlen blev rettet den 7. november kl. 13.54.