Ny domprovst i Ribe: Kirken må ikke blive en ø

Snart er begge børn flyttet hjemmefra, og så skal Morten Fester Thaysen minde sig selv om også at bruge tiden på museumsbesøg og lange gåture

52-årige Morten Fester Thaysens vigtigste teologiske kamp er ifølge ham selv, at kirken ikke bliver en ø, som lukker sig om sig selv. Han er ny domprovst i Ribe.
52-årige Morten Fester Thaysens vigtigste teologiske kamp er ifølge ham selv, at kirken ikke bliver en ø, som lukker sig om sig selv. Han er ny domprovst i Ribe. . Foto: Jacob Schultz/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix.

Morten Fester Thaysen kan prædike foran hundredevis af mennesker uden at mærke skyggen af nervøsitet. Men hvis han skal spille Bach, som han holder meget af, på klaver eller orgel foran andre, er det noget fuldstændig andet. Så kan han ligge søvnløs natten før med svedige håndflader, ængstelig for at spille forkert. Også selvom han er garvet, har øvet sig grundigt og før i tiden ligefrem holdt koncerter. 

Derfor spiller han ikke Bach foran andre længere. Nu akkompagnerer han kun fællessang eller træder til, hvis der lige mangler en organist. Den klassiske musik holder han for sig selv. Hvorfor det er sådan, er han ikke helt sikker på.