Ny generalsekretær i Mission Afrika: Jeg brænder for at se andre blomstre

56-årige Jørn Blohm Knudsen har en international baggrund, der har givet ham en passion for at kæmpe mod uretfærdighed

Jørn Blohm Knudsen var med sin familie udsendt til Etiopien som missionærer i fire år, og ser frem til at arbejde med Afrika igen i Mission Afrika.
Jørn Blohm Knudsen var med sin familie udsendt til Etiopien som missionærer i fire år, og ser frem til at arbejde med Afrika igen i Mission Afrika. Foto: Theresa Blohm Laugesen.

Jørn Blohm Knudsen har i sine unge dage været missionær i Etiopien i fire år. Nu vender han tilbage til arbejdet med Afrika som generalsekretær for Mission Afrika.

“Når man rejser i så mange lande, lærer man at skabe gode samarbejdsrelationer. Det er helt afgørende, når man arbejder på tværs af kulturer, at man har en tværkulturel forståelse, og ved, hvordan man kommunikerer med mennesker i fremmede kulturer – og på det område har jeg meget erfaring,” siger Jørn Blohm Knudsen.

Arbejdet som generalsekretær er ikke fremmed for den 56-årige Jørn Blohm Knudsen. Indtil 2017 var han generalsekretær i Åbne Døre, en kristen organisation, der arbejder for forfulgte kristne.

Efter 16 år endte han imidlertid med at blive fritstillet – ifølge den daværende pressemeddelelse på grund af uenighed med bestyrelsen i Danmark om ledelsen

Siden har han arbejdet med at rådgive ledere i kraft af sit hverv som virksomhedskonsulent i Kristelig Arbejdsgiverforening, og nu ser han frem til igen at blive udøvende leder for de omkring 30 medarbejdere i Mission Afrika.

Det er en position, han overtager fra den nuværende generalsekretær, Henrik Engelbrekt Refshauge, der har sagt til sine medarbejdere, at de trygt kan stole på Jørn Blohm Knudsen.

“Vi har brugt ham som konsulent i Mission Afrika, og han er skarp på medarbejdere. Derfor er det trygt for medarbejderne – og så virker han som en super kompetent mand, der har en kirkelig profil, der passer super godt i Mission Afrika. Han er en allrounder, der er meget imødekommende, og vi har allerede en god dialog om hans overtagelse,” siger Henrik Engelbrekt Refshauge.

Tværkulturel forståelse

Netop ledelsesfordelingen i Mission Afrika er et punkt, som Jørn Blohm Knudsen fremhæver i sin nye stilling.

“Jeg ser mest frem til, at der er et ledelsesteam og et forretningsudvalg, der arbejder tæt sammen. Det er en styrke ved Mission Afrika, at det hele ikke bare hænger på én mand, men at det er et helt team – og det kunne jeg godt have ønsket mig, at der var i Åbne Døre,” siger Jørn Blohm Knudsen.

Han er opvokset på en gård mellem Gudhjem og Østerlars på Bornholm og har gået på den nu nedlagte Luthersk Missions Missionsskole i 1994. Efter sin uddannelse blev han og familien udsendt som missionærer til Etiopien, hvor de var frem til 1998. Det internationale perspektiv fortsatte, da han blev ansat i Åbne Døre, hvor han i gennemsnit rejste 70 dage om året – til blandt andet Nigeria, Mellemøsten og Asien.

Jørn Blohm Knudsen ønsker at trække på sin internationale baggrund i arbejdet med at udbrede kendskabet til Mission Afrika. Og i hverdagen er det en særlig glæde ved ledelse, der driver ham.

“Det, jeg i mange år har brændt for, er at se mennesker blomstre – finde deres evner frem og give dem plads til at vokse med de kompetencer og den faglighed, de har. Give dem lov til at brænde igennem og se dem løbe med stafetten. Det er helt vildt at se, når det sker,” siger Jørn Blohm Knudsen.

Han fremhæver en overordnet vision igennem de seneste 20 års arbejdsliv: Kampen mod uretfærdighed. Det er en kamp, han har taget i flere afskygninger, og som han ser som den brand, der har drevet hans arbejde frem.

“Jeg har i mit liv rejst verden rundt, så jeg har set meget uretfærdighed – og det får jeg lyst til at gøre noget ved. I mit arbejde for Åbne Døre kæmpede jeg imod den uretfærdighed, at kristne blev fængslet eller ikke havde adgang til bibler. I mit nuværende arbejde har jeg taget et opgør, når virksomhedsledere blev uretfærdigt behandlet af en fagforening. Og i Mission Afrika vil jeg kæmpe imod den uretfærdighed, at folk ikke har adgang til uddannelse og sundhed,” siger Jørn Blohm Knudsen.

Sin egen herre

En af Jørn Blohm Knudsens nærmeste kolleger i hans nuværende stilling hos Kristelig Arbejdsgiverforening, Claus Andersen, fortæller, at Jørn Blohm Knudsen har sin helt egen måde at være på.

“Han er sin egen herre, og han lader sig ikke påvirke af andre. Vi er meget forskellige, og der er nogle ting han gør, som jeg aldrig nogensinde ville gøre,” siger Claus Andersen. 

De har arbejdet sammen siden starten af 2020, og Claus Andersen fortæller, at de helt bestemt kommer til at mærke, at Jørn Blohm Knudsen ikke kommer til at være der længere.

“Han har en personlighed, som man lægger mærke til. For eksempel kan han godt lidt lide at stille sig modsat, når man taler om samfundsforhold – bare for at se hvordan andre reagerer,” siger Claus Andersen.

Jørn Blohm Knudsen tiltræder som generalsekretær i Mission Afrika den 15. august og vil blive taget imod til organisationens årsmødefest den 10. september på Diakonhøjskolen i Aarhus. Han ser især frem til at udbrede kendskabet til Mission Afrikas arbejde:

“De projekter, vi har både herhjemme og i Afrika, skal ud til danskerne. Det er min opgave at sørge for, at flere hører om Mission Afrika, så vi kan få flere, der støtter arbejdet og beder for det,” siger Jørn Blohm Knudsen.