Prøv avisen
Portræt

Ny handicapformand vil kæmpe mod forråelsen

Anni Sørensen blev i weekenden valgt til ny formand for LEV, Landsforeningen for udviklingshæmmede. – Privatfoto. Foto: Privatfoto

Landsforeningen LEV’s nye formand, Anni Sørensen , vil tale om etik og værdier såvel som rettigheder på vegne af sine medlemmer. For et handicappet liv er støt blevet mindre værd i takt med, at den enkeltes arbejdsevne er summen af dets værdi, hævder hun

Der findes dem, som kalder Anni Sørensen for handicaporganisationernes svar på en guerillakriger. I weekenden blev hun valgt til ny landsformand for LEV, landsforeningen for udviklingshæmmede, deres pårørende og andre interesserede. Nu går hun tur ved Moesgaard syd for Aarhus og griner lidt af allegorien.

”Jeg tænker, at jeg er en frontkæmper. Jeg vil gerne kendes som en markant og tydelig formand, der kæmper for udviklingshæmmedes rettigheder, men også for, at vi skal tale om: Hvad er et menneske? Hvad er det for en forråelse, der går gennem et samfund, som behandler sine svageste så dårligt, som man behandler udviklingshæmmede i dag? Det er ikke en krig, men en vedholdende insisteren på, hvad vi forstår ved menneskeværd”, siger hun.

Moderne værdi-debattører som professor Svend Brinkmann og Formand for Dansk Psykologforening, Eva Secher Mathiasen, vil måske opdage, at de har fået en ny ven i Anni Sørensen. Ligesom dem, anholder hun idéen om ’konkurrencestatens fodsoldater’ – om at menneskets værdi skal måles i forhold til dets formåen på arbejdsmarkedet. Og den slags slag om idéer og holdninger vil blive centrale med hende som landsformand.

”Det er brede kampe, LEV kæmper. Vi kæmper også en etisk og værdimæssig kamp om, at alle mennesker har ret til et værdigt liv. Handicapområdet handler lige så om, hvordan vi ser på hinanden som mennesker”, siger hun.

Engagementet – politisk, socialt, fagligt, et drive simpelthen – løber i hendes blod og er dertil blevet dirigeret af, hvad livet gav hende.

Anni Sørensen blev født i 1959 og voksede op i Randers med mor, far og to brødre. I skolen var hun i elevrådet. I gymnasiet var hun politisk aktiv: ”imod atomkraft, for SU og en bedre gymnasiereform” – den slags. På lærerseminaret var hun med i Lærerstuderendes Landsråd (i dag Lærerstuderendes Landskreds). Og for 20 år siden fødte hun en søn, Mads, som har Downs syndrom, og prompte involverede hun sig i arbejdet for udviklingshæmmedes rettigheder.

Senest har Anni Sørensen været formand i LEV Aarhus. Skal hun selv pege på sine største sejre, er det blandt andet de mere end 200 boliger, Aarhus Kommune nu bygger til udviklingshæmmede mennesker, og at foreningen konsekvent har fået en plads om bordet, hvad angår byudviklingen.

”Værd og ligeværd er centrale ord. Min søn fordrer en anden støtte og vejledning fra samfundet end andre, men den mangler. Er det fordi, han er mindre værd, fordi han aldrig får et arbejde?”, spørger hun retorisk.

Anni Sørensens menneskesyn er ikke formet til lejligheden. Hun blev tilbudt fosterdiagnostik, da hun ventede Mads, men sagde nej tak. Også den debat vil hun gerne anspore til som landsformand for LEV:

”Jeg er ikke imod fosterdiagnostik, men det skal være på baggrund af en etisk diskussion frem for, hvad lægevidenskaben kan. Det er os medborgere, der skal diskutere etikken, men vi har som samfund accepteret, at lægevidenskaben siger, hvad vi bør gøre. Den etiske diskussion er helt fraværende. Selv om man kan, skal man så?”, siger hun.

Anni Sørensen bor i Aarhus-forstaden Stavtrup med sin mand, Jesper Thorup, og Mads. Udover Mads har parret også sønnen Jakob på 23 år.