Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Portræt

Kirkens Korshær ser mennesket før misbruget og diagnosen

Niels Bjørnø identificerer sig med egne ord fuldt og helt med den måde at leve kristendommen på, som kommer til udtryk i Kirkens Korshær. – Foto: Lars Aarø/Fokus

Kirkens Korshær skal fortsat møde mennesket , som det er. Men samtidig skal organisationen blive bedre til at give det kærlige puf, der kan give mennesker lyst til at skabe sig et bedre liv, siger lederen af Kirkens Korshær i Aarhus

”Juleaften hernede var en særlig oplevelse. Stemningen var selvfølgelig præget af, at julen for mange giver minder om alt det, de har mistet i deres liv. Der blev fældet nogle tårer, men det var tydeligt, hvor stor omsorg brugerne havde for hinanden, og hvor dygtige de ansatte og frivillige er til at skabe en rolig og tryg stemning,” siger Niels Bjørnø, ny leder af Kirkens Korshær i Aarhus.

Den 45-årige etnograf og socialantropolog, der er uddannet fra Aarhus Universitet, kom fra en stilling som leder af Børnecentret i Familier, Børn og Unge i Socialforvaltningen i Aarhus Kommune. Tidligere har han blandt andet arbejdet ti år med unge i Gellerup, inden han blev leder af Fritids- og Ungdomsskoleområdet i Aarhus Nord. Med sit skifte til Kirkens Korshær træder han ind i den NGO-verden, som han siden studietiden har været optaget af.

”Organisationer, der arbejder med omsorg og hjælp til udsatte, har altid haft min interesse, men her i Aarhus er der kun få af den type organisationer. Så da stillingen blev slået op, var det oplagt for mig at søge den,” siger Niels Bjørnø, der blev valgt blandt 39 ansøgere til jobbet som leder af 75 ansatte og 150-200 frivillige.

Allerede før sin tiltrædelse begyndte han at komme i Kirkens Korshær for at lære organisationen at kende og fandt hurtigt ud af, at den er præget af en særlig ånd.

”Der er en dybt indlejret næstekærlig omgangsform. Det enkelte menneske bliver mødt som unikt. Man ser mennesket før misbruget, diagnosen eller hjemløsheden. Samtidig er der en stille, nænsom måde at tackle konflikter på,” siger Niels Bjørnø, mens han hælder urtete op i varmestuen, hvor et par ansatte er i gang med at lempe tre brugere ud, som har været for voldsomme.

Han tilføjer, at tillid er udgangspunktet i Kirkens Korshær, hvilket ikke i samme omfang gør sig gældende i det kommunale system, ”hvor der alt andet lige er mere tendens til kontrol og regulering”.

Niels Bjørnø er blevet valgt som ny leder, blandt andet på grund af hans erfaring fra det kommunale, forklarer souschef i Kirkens Korshær Aarhus Ole Thvilum.

”Niels Bjørnø har vigtige kompetencer med sig, som vi har brug for i fremtiden, og samtidig har han en stærk sans for korshærens dna.”

Til det siger Niels Bjørnø:

”Det er min opgave at sørge for, at vi udvikler metoder, som kombinerer den næstekærlige omsorg med det kærlige puf, som kan give den enkelte lyst til at skabe et godt liv. Vi skal definere det puf mere præcist – hvad, hvornår, hvor vedvarende osv. Kirkens Korshær har udviklet sig fra et værested til et være-, gøre- og handlested, og vi skal finde ud af, hvad det mere præcist vil sige. Udviklingen skal ske i tæt samarbejde med Aarhus Kommune og vores kolleger i byens øvrige interesseorganisationer. Desuden skal vi blive bedre til at dokumentere det, vi gør, og hvorfor det virker.”

Niels Bjørnø, der har to sønner, en på 11 og en på 14, og bor i Aarhus, beskrives som handlekraftig, direkte og dedikeret. Selv siger han:

”Jeg glæder mig til at komme herned hver morgen, og jeg er vild med, at vi begynder dagen med en kort andagt, som skaber en særlig ro og et godt fællesskab.”

Efter sin ansættelse i korshæren er han blevet inspireret til at gå mere i kirke. Han er opvokset i et kulturkristent hjem, er medlem af folkekirken og identificerer sig med egne ord fuldt og helt med den måde at leve kristendommen på, som kommer til udtryk i Kirkens Korshær.

”Det har været fantastisk at opleve, hvordan det her i december strømmer ind med donationer. En dag blev jeg afbrudt i et møde, da der kom en minibus fra Harboøre med folk fra korshærsforeningen, som ville aflevere sækkevis af hjemmestrikkede huer, vanter og trøjer, som de vidste, at der var mere brug for her end i deres eget lokalområde,” fortæller han.