Prøv avisen

Nyt liv i gamle piber

Yuzuru Hiranaka er en verdenskendt organist, som i de kommende år kan opleves bag orglet i Sankt Johan-nes kirke på Nørrebro i København. – Foto: Peter Kristensen.

Yuzuru Hiranaka er en verdenskendt organist, H.C. Andersen-elsker og en person fyldt med energi, drømme og idéer. I går indtog han for første gang pladsen bag orglets høje piber i Sankt Johannes Kirke på Nørrebro

Der er for tiden stor glæde i Sankt Johannes Kirke i København. Det er lykkedes for kirken at sikre sig en af verdens bedste organister, japaneren Yuzuru Hiranaka, som i går spillede til sin første gudstjeneste i den københavnske brokirke.

Yuzuru Hiranaka har boet i Danmark siden 1993. Han er født i Sapporo, Japan, af kristne forældre og har lige siden barnsben længtes efter H.C. Andersens land. I en alder af 31 år kom han hertil, og den 45-årige organist har ikke i sinde at forlade landet igen.

Kærligheden til Danmark begyndte for organisten allerede som barn. Hans mor læste hver aften H.C. Andersens eventyr. Siden dengang har han haft et billede af Danmark i sit hoved. Ud fra fortællingerne kunne Yuzuru Hiranaka forestille sig huse, kirker og mennesker, og de billeder, han dengang lavede, har vist sig at leve op til virkeligheden.

Arbejdet i Sankt Johannes Kirke er drømmejobbet for den verdensberømte organist, for kirken er kendt for at have et af Danmarks største og bedste orgler. Og det er ikke hvem som helst, der sætter sig bag det i fremtiden.

Interessen for musik startede tidligt hos Yuzuru Hiranaka. Han var blot seks år gammel, da han valgte fodbolden fra og i stedet viede sit liv til musikken og orglet. I en alder af 22 år forlod han Japan og rejste til Holland for at studere videre.

Yuzuru Hiranaka har allerede givet mange koncerter, vundet flere priser og studeret på mange konservatorier rundt om i Europa. I dag er han timelærer på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium ud over at være ansat i Sankt Johannes Kirke.

Bag sig har han 13 års erfaring som organist i danske kirker. Først i Kirke Såby Kirke, dernæst i Værløse Kirke. Begge steder har han oprettet og ledet kor, hvilket han også ønsker at gøre i Sankt Johannes Kirke.

I Nørrebro-kirken findes allerede etablerede kor, men Yuzuru Hiranaka regner med at oprette et amatørkor samt et børne- og ungdomskor. Andre planer omhandler en musikfestival i kirken.

På plænen foran kirken har organisten set mange unge mennesker nyde solen og samværet med andre. Det har givet ham inspiration til en musikfestival, hvor kirken skal åbne dørene op og lade musik og billeder strømme ud. Det skal ske igennem højtalere på pladsen og en storskærm.

Yuzuru Hiranaka har masser af idéer både professionelt og på det personlige plan. Professionelt er drømmen at få mulighed for at studere komponisten og musikeren Buxtehude. På det personlige plan er det tanken om at være et godt menneske, der fylder. Det er vigtigt for ham at være et tolerant, troende og kærligt menneske. Han beundrer danskerne for, at de på trods af, at de ikke viser deres tro eller taler om den, alligevel er kristne.

Yuzuru Hiranaka planlægger i øjeblikket en række koncerter, som interesserede vil kunne høre i løbet af efteråret.

klitgaard@kristeligt-dagblad.dk