Om noget er han fuglemaler

Carl Christian Tofte er en af de mest anerkendte og benyttede fugleillustratorer herhjemme og har tegnet fugle, siden han var dreng. I dag åbner det nye vadehavscenter med en stor udstilling af hans akvareller

Carl Christian Tofte i sit atelier ved tranelokaliteten Pulken i Skåne, hvor han hvert år under tranernes træk holder åbent hus-udstillinger. –
Carl Christian Tofte i sit atelier ved tranelokaliteten Pulken i Skåne, hvor han hvert år under tranernes træk holder åbent hus-udstillinger. – . Foto: Privatfoto.

Da Carl Christian Tofte var 15 år, kom en delegation af Danmarks største fuglenørder en dag på besøg hjemme hos hans mor i Farum. De havde hørt rygter om, at her boede en ung mand, der kunne tegne fugle, så de næsten lettede fra papiret, og ”ville godt lige se, hvad det var, han lavede”.

”Nørderne” talte blandt andet zoologi-professoren og fugleillustratoren Jon Fjeldså og flere medlemmer af Dansk Ornitologisk Forening. Og før Carl Christian Tofte, der ellers af natur er ualmindelig observant, nåede at registrere det, var hans løbebane kridtet op.

”De havde sådan en meget opsøgende tilgang til nye talenter på det tidspunkt,” husker Carl Christian Tofte, der i dag er 47 år og én af Danmarks mest anerkendte og benyttede fuglemalere.

Fugleelskere og ornitologer vil da også finde det mere end passende, at det er en udstilling af Carl Christian Toftes akvareller, der i dag åbner det nye vadehavscenter ved Vester Vedsted nær Ribe. Hans streg findes i adskillige danske fuglebøger, som ”Fugle i farver”, ”Rovfugle i felten”, ”Politikens store fuglebog”, ”Tranedans” og ”Ørneflugt”.

På informationsplancher ved danske fuglelokaliteter vil han også typisk have sat sit aftryk. Derudover har han illustreret flere bøger om sydamerikanske fugle og andre naturbøger, og han er også særdeles aktiv på udstillingsfronten. Mens den nye udstilling viser akvareller af de vadehavsfugle, der kan ses fouragere i flok, når de trækker forbi den Unesco-beskyttede naturpark, tegnede han sidste år en stor tranefrise til en væg på Johannes Larsen Museet i Kerteminde, og han har tidligere soloudstillet på såvel Zoologisk Museum som Arken i Ishøj.

Carl Christian Tofte er født i Hellerup i 1969 og er ud af en kunstnerisk familie. Mens hans far lagde kunsten fra sig tidligt i voksenlivet, er hans mor, arkitekt Margrethe Kaas, stadig udøvende kunstmaler. Han er uddannet fra Danmarks Designskole i 2000, men har arbejdet som professionel fuglemaler længe før det og har tegnet fugle så langt tilbage, han kan huske. Det var også, fordi fugle var spændende at tegne, at det siden blev en sport i sig selv at tælle og bestemme dem, og den ornitologiske interesse og den kunstneriske har løbende forstærket hinanden.

Hvis man googler Carl Christian Tofte, dukker der indtil flere billeder af en lidt ranglet fyr iført blå kedeldragt og med stor fuglekikkert op. Men faktisk er tiden i felten den mindste del af det for Carl Christian Tofte.

Først skal fuglens bevægelser, typiske stillinger og omgivelser registreres. Det er den del, hvor det er vigtigt at tage i felten i kedeldragt og lave skitser. Men ellers er det hjemme eller i atelieret ved tranelokaliteten Pulken i Skåne, at Carl Christian Tofte bruger langt det meste af sin tid og forfiner produktet. På Statens Naturhistoriske Museum findes et stort lager af såkaldte fugleskind, der viser hele fjerdragten, og billeder af fugleskind er noget af det, fuglemaleren bruger til at få fjerenes mønster helt på plads. Det er et arbejde, der kan tage det meste af en dag.

Men der er også noget andet end rent håndværk, et ”indre billede af fuglen”, som han skal få til at stemme overens med virkeligheden.

”Når jeg kommer hjem og skal bearbejde oplevelserne i felten, så er det med fri hånd. Og da bliver det klart for mig, at der er en del af fuglen, jeg har inden i mig. Edvard Munch udtrykte det egentlig meget godt engang i en kommentar til landskabsmalerne, da han sagde: ’Jeg maler ikke, hvad jeg ser, men hvad jeg så’,” siger han.

På den måde vil hans klyde aldrig bare være en klyde, men en fortolkning, som også rummer en sandhed i sig selv, mener Carl Christian Tofte.

”Ellers lavede man jo bare lokkeænder,” som han siger.

Carl Christian Tofte bor til daglig i København med sin svenske kæreste Jessica og deres tre børn, Ingeborg, Solvej og Vigulf. Når han ikke maler fugle, er han udøvende rockmusiker og spiller for tiden i et rockband ved navn No God (Ingen Gud). Dog skal det siges, at rockbandets navn ikke afspejler trommeslagerens eget trosforhold helt præcist: Han hører faktisk gerne gudstjeneste i radioen, mens han arbejder, og ofte kan han teksterne udenad. Bibelkundskaben skyldes, at han i 2003 udgav en plade med titlen ”Markens liljer” med fortolkninger af bibeltekster. Han betegner sig som en kristen, der bare ikke ejer troens gave.

”Men Bjergprædikenen, den er helt fantastisk!”.