Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Ordene skæbnede Søe

Poul Erik Søe blev 70 år. – Foto: .

Tidligere højskoleforstander, journalist Poul Erik Søe, Femmøller, Mols, er død, 70 år. Dermed er noget af en institution og en absolut ener i dansk højskoleverden gået bort. Igennem næsten 22 år drev Poul Erik Søe, sammen med hustruen Charlotte, Lønne Højskole i Vestjylland, der blev en af de mest besøgte højskoler i Danmark, og som noget helt særligt var drevet uden en krone i statstilskud. Gennem årene samlede Søe her næsten 48.000 til sine foredrag og kurser, og han lagde ikke skjul på, at det var svært, da parret sidste år lukkede og annoncerede skolen til salg. Men beslutningen var taget allerede et par år tidligere. Med den enkle begrundelse, at når han fyldte 70 år, ville han have mere tid til blandt andet familien.

Poul Erik Søe var født i Nykøbing Mors og havde egentlig planer om at læse til lærer, men nåede kun at få to måneder på seminariet, så blev han journalist i stedet og som højskolemand og journalist en af de skarpe og ofte finurlige samfundsdebattører og kommentatorer. Han arbejdede på en række aviser, blandt andre Kristeligt Dagblad, var en kort periode chefredaktør på det radikale Skive Folkeblad og programredaktør ved Danmarks Radio. Siden begyndte foredrags- og højskolevirksomheden at tage over. Han blev lærer på Krogerup Højskole, forstander på Uldum Højskole og overtog i 1985 sammen med Charlotte den nedlagte kommuneskole i Lønne og gjorde den til højskole. Poul Erik Søe forklarede, at der findes to måder at tænke på, en mytisk-poetisk og en logisk-rationel tænkemåde, og at Lønne Højskole ville gøre sit for at udbrede myten og poesien. Det blev gjort i god grundtvigsk ånd med frihed og højt til loftet og rod i de gamle nordiske myter og kristendommen.

I hans dødsannonce er citeret et typisk Poul Erik Søe-citat, Ordet skæbner hvad det nævner. Det havde han fra Grundtvig, men med Poul Erik Søes egen lille, men betydningsfulde omskrivning: skæbner i stedet for skaber. For, som han forklarede, så mente han, at det i høj grad er i mødet med andres ord, vi får bestemt vores liv, vores skæbne.

I 2005 udsendte han for første gang et udvalg af sit enorme forfatterskab. Poul Erik Søe var hele livet den store formidler i tale og skrift. Gennem årene bestred han sin Enmandsavisen, som efterhånden kom op på 1000 artikler, og som han også blev ved med at skrive til efter at have lukket højskolen. Den kan findes på internettet under adressen www.enmandsavisen.dk. Den sidste artikel, der er lagt ud, er fra den 20. februar.

I forbindelse med bogudgivelsen i 2005, der meget betegnende fik titlen Frihed er at elske, takkede han i forordet alle sine modstandere, fordi de livet igennem hjalp ham til at engagere sig og finde mening og meninger i vores liv med hinanden. Det liv, hvor ord skæbner.

Poul Erik Søe modtog i 1996 Danmarks Radios Rosenkjær-pris og i 2000 Landbrugets Kulturfonds hæderslegat. Han efterlader sig hustru og tre børn.

Steenskristeligt-dagblad.dk