Overgangsstatsministeren, der blev siddende

Poul Schlüter blev ikke spået mange år som regeringsleder, men endte med at blive den længst siddende konservative statsminister. I dag fylder han 85 år

Poul Schlüter, som i dag fylder 85 år, har med sine 10 år som konservativ statsminister fået en central plads i Danmarks politiske historie. –
Poul Schlüter, som i dag fylder 85 år, har med sine 10 år som konservativ statsminister fået en central plads i Danmarks politiske historie. –. Foto: Martin Sylvest Andersen/.

Poul Schlüter keder sig. De lange timer i den store lejlighed på Frederiksberg i København er til tider mere end almindeligt svære at slå ihjel, og selvom han efterhånden har haft mere end et årti til at vænne sig til det, så står det stille pensionistliv stadig i skærende kontrast til det hektiske politikerliv, som han har levet hver dag i over 35 år 10 af dem som landets regeringsleder. Det fortæller den tidligere statsminister i sin seneste erindringsudgivelse Det var vel ikke så ringe endda. I dag fylder han 85 år.

Den konservative politiker og partileder blev ellers ikke spået en lang karriere som statsminister, da han i 1982 overtog landets ypperste politiske embede, efter at Anker Jørgensen var kørt fast i økonomiske problemer. Alle inklusive Schlüter selv var af den opfattelse, at den borgerlige Firkløverregering næppe ville overleve mere end en enkelt valgperiode, og at Poul Schlüter dermed ville blive en overgangsfigur.

Sådan gik det ikke. Poul Schlüter fik en central plads i Danmarks politiske historie og blev med sine 10 år som regeringschef den længst siddende danske statsminister efter Anden Verdenskrig. 1980erne blev den konservative statsministers årti med nye ord som fast-kurspolitik, kartoffelkur, asylcenter og EF-pakke. Og fire år inde i sin regeringsperiode konstaterede han selv, at det gik ufattelig godt i Danmark.

Det venlige og imødekommende væsen blev hurtigt kendetegnende for Poul Schlüters politiske facon, men det var i lige så høj grad nødvendig kynisme og viljen til at føre også ubehagelige afgørelser ud i livet han nåede at gøre brug af mere end et halvt hundrede forskellige ministre der lod ham fastholde magten i mere end 10 ubrudte år, indtil Tamilsagen fældede ham en sag, han den dag i dag har svært ved at tale om.

Efter 20 år som partileder og 10 år som statsminister er Poul Schlüter imidlertid fortsat en betydningsfuld person i Det Konservative Folkeparti, og der er flere eksempler på, hvordan han i årene efter sin pensionering har påtaget sig rollen som fredsmægler i den konservative fløjkrig. Blandt andet med tv-dundertaler til uromagerne.

Selv har Poul Schlüter fortalt, at han har blandet sig i aktuelle politiske spørgsmål i langt mindre grad, end han har været fristet til. Og i de seneste år har han da også nedtonet sin deltagelse til stille iagttagelse.

Poul Schlüter var næsten 74 år, før han endeligt slap det sidste tag i arbejdslivet som kommitteret for Nordisk Ministerråd. Derefter ventede pensionisttilværelsen, som han altså selv i dag har noget svært ved at acceptere. Timerne fyldes ellers flittigt ud med bøger, bridge og ballet gerne i selskab med den 20 år yngre hustru, Mie Vessel Schlüter, instruktør på Det Kongelige Teaters Balletskole alligevel er de til tider for lange.