Per Schultz Jørgensen er på toppen af sin viden

Tidligere professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen brænder stadig for at gøre børn robuste og styrke familieforhold. Den 7. februar fylder han 85 år

Per Schultz Jørgensen blev i 1991 udnævnt til professor i socialpsykologi ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole. Han fratrådte stillingen i 2000, men holder stadig foredrag og skriver bøger. –
Per Schultz Jørgensen blev i 1991 udnævnt til professor i socialpsykologi ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole. Han fratrådte stillingen i 2000, men holder stadig foredrag og skriver bøger. – . Foto: Petra Theibel Jacobsen.

Per Schultz Jørgensens fag stiller krav til hele tiden at forstå dannelse og udvikling på nye måder. I dag er han stadig aktiv med foredrag om karakterdannelse og robusthed.

”Det er tankevækkende, at der som 85-årig stadig kan være behov for en,” siger Per Schultz Jørgensen.

Han er overrasket. Overrasket, fordi der er så stort behov for stadig at få sat ord på, hvordan vi skal opdrage vores børn. Den tidligere professor i socialpsykologi ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole fylder i morgen 85 år, men har stadig mange tanker om, hvad der politisk bør gøres på børne- og familieområdet de næste 20 år. For ham er det vigtigt at bidrage til, at børn får de bedste vilkår i deres opvækst, og at de bliver styrket i deres dannelsesproces. Det er det, han altid har brændt for: at give børn og familier de bedste vilkår i et samfund, der er et af de bedste i verden, selvom en stigende individualisering sætter det under pres.

Han beskriver selv sit arbejde med sin disputats i 1970’erne og 1980’erne som noget, der har haft stor faglig betydning for ham. I 1983 blev han dr.phil. ved en afhandling, der undersøgte samtalemønstre og sociale roller i et førstegangsmøde mellem to mennesker.

”Vi er ikke ensidigt skabt af samfundet. Det er dybt interessant for mig at se på denne dialektiske forbindelse mellem den enkelte og samfundet,” siger Per Schultz Jørgensen, hvis engagement blandt andet er kommet til udtryk i Børnerådet, hvor han var medlem fra 1994 til 2001 og formand fra 1998. For sit arbejde har han blandt andet modtaget Dansk Pædagogisk-Historisk Forenings Erna-pris og Unicef Prisen for at tale børns sag.

Per Schultz Jørgensen har udgivet flere bøger og artikler om børn og familieliv. Senest har han udgivet bogen ”Robuste børn”. Han har selv tre børn og 10 børnebørn. Dengang hans børn var små, satte han og hans hustru, Ellen Schultz Jørgensen, ingen eksplicitte krav til dem. Men det betød ikke, at der ikke var høje forventninger til dem. Kravene eksisterede blandt andet i form af tre ord, der hængte på familiens køleskab: ”frihed under ansvar”.

Per Schultz Jørgensen beskrives som meget intens og 100 procent tilstedeværende i det, han gør. Smalltalk og overfladesnak er ikke noget, han dyrker særlig meget. Han bruger meget tid med sin familie, der næsten alle arbejder med kommunikation og formidling, ligesom han selv gør. Det gør det lettere at samle en familie, der geografisk set er spredt.

”Vi har let ved at finde det samme fokus, og vi udfordrer og inspirerer hinanden,” siger Per Schultz Jørgensen. Han er en passioneret mand, og sønnen Kresten Schultz Jørgensen beskriver ham som ”privilegeret”.

”Vi andre kan kun drømme om at blive fri af vores fag. Langt de fleste af os kommer aldrig fri af fodnoter, fra at begrunde vores viden. Men han er på toppen af sin viden, fri i sin formidling,” siger Kresten Schultz Jørgensen.

Hvad Per Schultz Jørgensen skal bruge de kommende år på, kan han ikke sige med sikkerhed. Men han stopper ikke med at være engageret i børne- og familiedebatten.

”Jeg skal finde en balance, så jeg stadig kan overkomme det og også slappe lidt af. Jeg skal have tid til min private verden, til min kone, børn og børnebørn. Jeg skal have det hyggeligt i dagligdagen, slappe af og nyde livet,” siger Per Schultz Jørgensen.