På Wall Street ved de, hvem Torsten Sløk er

Som internationalt anerkendt økonom med adresse i det centrale New York kan det være svært at bevare jordforbindelsen. Men det er alligevel lykkedes for danske Torsten Sløk gennem sin familie, sin tro og kærligheden til fædrelandet. I morgen fylder han 50 år

Torsten Sløk foran Den Danske Sømandskirke i New York. Sammen med sin kone, præst Julie Sløk, og deres tre børn på 11, 14 og 17 år bor han i den tilhørende præstebolig. – Privatfoto.
Torsten Sløk foran Den Danske Sømandskirke i New York. Sammen med sin kone, præst Julie Sløk, og deres tre børn på 11, 14 og 17 år bor han i den tilhørende præstebolig. – Privatfoto.

”Det er meget simpelt sagt, men jeg mener det i ramme alvor: Mit job er at fortælle historier.”

Det er sen eftermiddag i Danmark, da Kristeligt Dagblad omsider får fat i Torsten Sløk på en telefonforbindelse fra New York, hvor han bor med sin familie i den velrenommerede bydel, Brooklyn Heights.

Han er et af den slags mennesker, som ikke skal tale særligt længe, før man forstår, hvorfor han selv kalder sit liv usædvanligt. I lange, men præcise sætninger og med en passion forbeholdt de få udfolder Torsten Sløk den betydning, coronapandemien og det amerikanske præsidentvalg har for verdensøkonomien og vores fælles fremtid.

”Groft sagt forsøger vi at kvantificere den påvirkning, virussen har på den globale økonomi. Du bliver nødt til at have en historie, der kan forklare, hvorfor, du gør, som du gør, når du investerer,” siger han.

Det er altså ikke småting, Torsten Sløk fortæller historier om som cheføkonom for et af verdens største investeringsselskaber, Apollo Global Management. Før den stilling arbejdede han 15 år som cheføkonom i Deutsche Bank USA. Inden da arbejdede han blandt andet i OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development, red.) i Paris og sad fire år hos Den Internationale Valutafond.

Selvom Torsten Sløk, som han levende beskriver det over telefonen, dagligt spår om verdens fremtid, kunne end ikke han have forudset, at han ville ende med at blive på den anden side af jorden, da han i 1998 tog sin kone, Julie Sløk, i hånden og forventningsfuldt drog over Atlanterhavet mod Guds eget land.

Torsten Sløk voksede op i Roskilde med sin far, mor og søster. På sin fars side er han i familie med teologen Johannes Sløk, men det var søsteren, som endte med at gå i de teologiske fodspor, da Torsten Sløk efter tre år på Roskilde Katedralskole besluttede sig for at gå økonomiens vej og tog på Københavns Universitet, hvorfra han blev færdiguddannet økonom i 1998.

Som en del af sin uddannelse var han et år på udveksling på Princeton, USA. Her anbefalede en af professorerne ham at søge en praktikplads hos Den Internationale Valutafond. Som sagt så gjort, og året efter blev Torsten Sløk tilbudt fast arbejde hos den internationale organisations hovedsæde i Washington D.C. Planen var at blive et par år, men inden længe havde rygtet om den unge danskers særlige talent for analyse spredt sig til det amerikanske finansmarkeds ubestridte mekka: Wall Street, New York.

Det er ikke alene børshandel og global økonomi, Torsten Sløk taler indlevende om. Han lever sig lige så meget ind i fodbold og salmevalg – det har han brug for i den danske sømandskirke, hvor hans kone, Julie Sløk, er præst, og han hjælper til med alt fra julemarked til konfirmandweekend.

Når man som Torsten Sløk er på fornavn med banker og pensionsselskaber i hele verden, og ovenikøbet er i høj kurs, fordi man både har ekspertise inden for det amerikanske og europæiske finansmarked, står tiden sjældent stille. Derfor nyder han at have kirken helt tæt på livet.

”Nogle spiller badminton, nogle hækler. Jeg går i kirke hver søndag, og Gud er en meget vigtig dimension i mit liv,” siger topøkonomen, der lægger vægt på, at troen og det danske for ham er uløseligt forbundet.

”Jeg spiller fodbold en gang om ugen på det lokale danske fodboldhold, som hedder Team Danmark og består af andre danskere, som bor i New York. Mange af dem kommer også i den danske sømandskirke. Det er et utroligt fællesskab.”

Forfatter Brian Dan Christensen, der jævnligt kommer i den danske sømandskirke, beretter, at uanset om man spørger Torsten Sløk om keynesiansk teori eller Kinas rolle i verdensøkonomien, kan han forklare det, så man tænker: ”Nå, det er da let nok – måske skulle jeg have været økonom?”.

Både vennen og hustruen peger på Torsten Sløks ukuelige humør, når de beskriver manden, der trods travlhed – som i disse dage foregår på internetmøder fra 07.30 til 18.00 – altid er tilstedeværende lige der, hvor han er. Særligt, når han har fri.

Når eksilkøbenhavneren holder fri, foregår det normalt i familiens sommerhus i Svanninge Bakker nær Faaborg på Fyn. Hver sommer tager familien gerne 3-4 uger ud af kalenderen og samler alle dem, de holder af, i det sydfynske højland. På grund af coronapandemien er sommerhuset i år dog byttet ud med videoopkald på telefonen.

”Jeg savner min familie i Danmark, men med de teknologiske muligheder, vi har i dag, føles det faktisk ikke, som om vi bor længere væk, end hvis vi var flyttet til Fyn eller Jylland, og så bare kom sjældnere til København,” siger han og holder en kort tænkepause:

”Verden er blevet meget, meget mindre, og for mig betyder det danske fællesskab, vi er en del af herovre, både med mit fodbold og i kirken, at jeg stadig føler mig 100 procent dansk.”

Selvom historiefortælleren bliver betalt for at spå om verdens fremtid, kan han alligevel ikke sige meget om sine næste 50 år:

”Så længe vores børn ser glade ud, så bliver vi nok bare ved med at gøre det, vi gør.”