Pandaens førstemand i Danmark

Verdensnaturfondens generalsekretær Bo Øksnebjerg har opprioriteret de truede dyr i WWF’s arbejde. I dag fylder han 50 år

I sommeren 2017 deltog Bo Øksnebjerg i arbejdet med at bjærge tabte og herreløse fiskeredskaber i Kattegat, som udgør en stor trussel for både fisk, fugle og skaldyr. –
I sommeren 2017 deltog Bo Øksnebjerg i arbejdet med at bjærge tabte og herreløse fiskeredskaber i Kattegat, som udgør en stor trussel for både fisk, fugle og skaldyr. – . Foto: Jesper Edvardsen/Scanpix.

Bo Øksnebjerg overtog i 2017 roret i en af Danmarks mest indflydelsesrige grønne organisationer, WWF Verdensnaturfonden. Det var – og er stadig – på et tidspunkt, hvor kampen om naturen, miljøet og klimaet er skærpet, så evnen til at få mediernes opmærksomhed er essentiel.

Og her kommer generalsekretær Bo Øksnebjergs baggrund ham til gode, for han er vant til at arbejde med kommunikation og offentlighed.

Bo Øksnebjerg er uddannet biolog fra Københavns Universitet i 1997. Derefter blev han ansat på magasinet ”Natur og Videnskab”, og fra 2000 arbejdede han med marketing og kommunikation i Novo Nordisk og Novozymes. Senere, i 2012, blev han direktør for pr-bureauet Hill+Knowlton Strategies i Danmark, ligesom han har været ansat i lobby- og brandingselskaberne Advice og Burson-Marsteller samt i konsulentfirmaet Cowi.

Bo Øksnebjerg mødte efter sin tiltræden kritik for at svække WWF’s ellers stærke profil på klimaområdet. Han fyrede WWF’s erfarne klimarådgiver og omstrukturerede organisationen, så den passede bedre til hans nye linje.

Bo Øksnebjerg ville prioritere truede arter og en mere ”ren” naturlinje højere i organisationen. Det betyder større fokus på de trængte dyr, oftest med pels på, som er en del af varemærket og forretningen WWF, heriblandt den sort-hvide panda, der udgør dens kendte logo, og som kan ses i baggrunden på billedet.

At han ikke selv er bleg for at gå ind i kampen, viste Bo Øksnebjerg, da han i juli 2017 i dykkerdragt kastede sig i Kattegat for at være med til at bjærge de spøgelsesnet – tabte og herreløse fiskeredskaber – som WWF har sat sig for at få fjernet fra danske farvande. De tabte net fisker videre i årevis og fanger massevis af fisk, fugle og skaldyr til stor skade for det marine liv.

Generalsekretæren er gift og har to voksne børn. Han kan lide at lave mad og læse, men er efter eget udsagn ”på ingen måde bykulturel”, som han i april 2018 forklarede i Kristeligt Dagblad.

Til gengæld har han et sommerhus i Odsherred, som han og familien sætter stor pris på. /ritzau/