Prøv avisen

Paulus-fan i hele sit liv

Niels Hyldahl, tidligere professor i Det Nye Testamente ved Københavns Universitet, mener, at alle teologer i større eller mindre grad burde beskæftige sig med Paulus. Selv er han ikke holdt op, selvom han gik på pension for 10 år siden. Foto: Martin Hyldahl

Det har været de grundlæggende temaer i Det Nye Testamente, der altid har optaget tidligere professor i teologi Niels Hyldahl, men i særlig grad har han viet sin forskning til apostlen Paulus. I morgen fylder han 80 år

80 år og fortsat aktiv forfatter. Selvom Niels Hyldahl, pensioneret professor i Det Nye Testamente ved Københavns Universitet, i morgen kan fejre sin runde fødselsdag, så ophører den store interesse for kristendommens tidlige historie og især apostlen Paulus aldrig. Derfor er den nationalt og internationalt kendte teolog stadig produktiv på sit felt.

For Niels Hyldahl er Paulus helt central for forståelsen af kristendommen og derfor også så vigtig, at han ikke kan slippe ham: Man er ikke rigtig teolog, hvis man ikke ved noget om Paulus. De, der ikke gør, er ikke rigtige teologer, lyder det lige ud fra fødselaren.

Heller ikke en blodprop, der ramte Niels Hyldahl for få år siden, har stoppet hans arbejde. Således udkom sidste år bogen "Paulus – brudstykker af en biografi", der bygger på alt det, som han gennem årene har forsket sig frem til. Niels Hyldahl regner ikke med, at det er sidste udgivelse fra hans side. Aktuelt arbejder han på en bog om forholdet mellem jødedom og kristendom. Og så er han en del af et samarbejde om den første danske oversættelse af kirkefaderen Justins dialog med jøden Tryfon, som han håber at kunne udgive i det nye år.

"Forsøget på at forstå, hvad kristendom overhovedet er, kan give én nok at gøre resten af livet. Så det er jeg aldrig blevet færdig med," siger Niels Hyldahl.

I løbet af det sidste år af gymnasietiden blev Niels Hyldahl klar over, at han ville læse teologi. Det var blandt andet professor Hal Kochs bog om Grundtvig, der ansporede ham til at begynde. Senere var det Johannes Munck, professor og Paulus-specialist på Aarhus Universitet, der videregav sin interesse for apostlen.

Niels Hyldahl blev teologisk kandidat fra Aarhus Universitet i 1954 som en af de første studerende og dr.theol. fra samme sted i 1966. Fra 1969 til 2000 var han ansat som professor i Det Nye Testamente ved Københavns Universitet.

Niels Hyldahl er særlig kendt for sin forskning, som sandsynliggør, at Paulus? breve kun er skrevet inden for de sidste omkring to år af hans kendte virksomhed. Bogen "History of Early Christianity" (den tidlige kristendoms historie) har gjort sig bemærket internationalt. I den nyere Paulus-forskning har teologerne lagt mere vægt på betydningen af Paulus som jøde og dermed fjernet ham mere fra kristendommen. Den forskning har Niels Hyldahl reageret imod, da han mener, at man skal skelne mellem flere former for jødedom og også fokusere på, at Paulus var en kritisk jøde.

I sin fritid er Niels Hyldahl glad for at læse gode bøger. Og selvom han stadig ikke lever en typisk pensionisttilværelse, er det, som han selv udtrykker det, behageligt ikke længere at hænge i en klokkestreng.

Den runde dag skal fejres med en reception i hjemmet i Nivå og om aftenen med en fest for familien, der tæller hustru, tre børn og seks børnebørn.

anne.jensen@k.dk