Penkowa blev hans eftermæle

Karrieren begyndte med sport og journalistik og endte med en ministerpost. Nu, efter valget, skal tidligere videnskabsminister Helge Sander finde på noget nyt

Det var næppe det eftermæle, som Helge Sander havde håbet på. Men skandalen om hjerneforskeren Milena Penkowa blev en af den slags klistrede affærer, som blev ved med at hænge fast og ikke var til at ryste af. Da Penkowa blev suspenderet fra universitetet, afslørede Sander deres tætte venskab ved at kontakte rektor Ralf Hemmingsen og lægge gode ord ind for Penkowa.

Han er siden blevet beskyldt for at have misbrugt sin stilling som videnskabsminister til at hjælpe Milena Penkowa og for at have forsøgt at bruge sine forbindelser til justitsministeren for at påvirke en sag, hvor Milena Penkowa var tiltalt for underslæb og dokumentfalsk.

Helge Sander blev født i 1950 i Ørre ved Herning.Hans karriere begyndte, da han som lokal VU-formand begyndte som sportsjournalist på Herning Folkeblad.

Interessen for sport drev ham videre til jobbet med at organisere seksdagesløb for cykelsporten, og i 1977 var han med til at stifte Dansk Professionelt Fodboldforbund. Det blev et skridt ind i fodboldens verden, hvor han i 1982 havnede som sportschef hos Carlsberg.

Men han holdt fast i politikken, og i 1984 kom han for første gang i Folketinget for Venstre og blev Hernings borgmester fra 1998 til 2001 efter fire år som viceborgmester, hvor han gjorde en stor indsats for at trække store sportsbegivenheder til Herning.

Karrieren fik et af de helt store gearskift, da statsminister Anders Fogh Rasmussen i 2001 tilbød ham posten som videnskabsminister. Ministerkarrieren kørte, frem til Lars Løkke Rasmussen fyrede ham sidste år, efter at han kom i mediernes søgelys på grund af Penkowa-sagen. Forinden nåede han dog at ændre universiteterne i en mere målrettet og erhvervsorienteret retning. Fra tanke til faktura, kaldte Helge Sander det. Mange af hans modstanderne kaldte det et anslag mod den fri grundforskning.

Men nu er det slut. Det bliver da lidt mærkeligt at forlade Christiansborg. Men når man stiller op til valghandlinger, er der risiko for, at man bliver stemt ud. I dag glæder jeg mig over de 12 gange, jeg er blevet valgt, siger Helge Sander./ritzau/