Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Portræt

Penneføreren bag Anna Pihl og Dicte

Dorte Høghs og makkeren Ida Maria Rydéns kommende serie ”Når støvet har lagt sig” beskrives som en hyldest til livet. – Arkiv Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Dorte Høgh har givet kreativiteten frit løb som manuskriptforfatter på flere danske serier og film. I morgen fylder hun 50 år

Den fraskilte kriminalreporter Dicte Svendsen og den halvuheldige kvindelige politibetjent Anna Pihl er seriekarakterer, Dorte Høgh har været med til at give liv. Derudover har hun været manuskriptforfatter på blandt andet tv-serierne ”Nikolaj og Julie” og ”Hotellet”.

Med fire børn, hus, hund og karriere har der altid været fart over feltet. Oprindeligt er Dorte Høgh journalist og har arbejdet som tv-vært på blandt andet ”Ulvetimen” og ”Eleva2ren”. Det var her, hun for alvor blev et kendt ansigt i Danmark.

Men hun tog springet fra fredagsunderholdningen til at skrive manuskripter og tog en uddannelse som manuskriptforfatter ved Den Danske Filmskole i årene 1997-1999.

Hun er blevet anerkendt bredt for sit arbejde og skrev manuskript til ”Drabet”, der i 2005 modtog Nordisk Råds Filmpris. Fire år senere var hun nomineret til en Oscar for kortfilmen ”Grisen”, som hun stod bag.

Det er friheden til at være kreativ, formidle og forme karakterer, hun holder meget af. Med sin faste makker, Ida Maria Rydén, har Dorte Høgh blandt andet også skrevet manuskript til TV 2-serien ”Dicte”.

Makkerparret er netop blevet færdig med en ny DR-serie, der får premiere i januar 2020. Den hedder: ”Når støvet har lagt sig”. Serien handler om ni dage før og ni dage efter et terrorangreb i København, og den er ifølge Dorte Høgh en hyldest til livet og sammenhængskraften mellem mennesker. /ritzau/