Pil Dahlerup: Luther skrev og tænkte som en digter

Pil Dahlerup fortsætter sin granskning af litteraturens oversete skatte. ”Litterær reformation”, der udkommer i denne uge, er det fjerde bind i hendes bud på en litteraturhistorie

Pil Dahlerup fortsætter sit store arbejde med at skrive sit eget bud på litteraturhistorien. Her er hun fotograferet på Det Kongelige Bibliotek i København.
Pil Dahlerup fortsætter sit store arbejde med at skrive sit eget bud på litteraturhistorien. Her er hun fotograferet på Det Kongelige Bibliotek i København. . Foto: Leif Tuxen/Scanpix.

Danske digteres vigtigste inspirationskilde i begyndelsen af 1500-tallet var Martin Luther. For selvom han var teolog og hans historiske indsats først og fremmest er religiøs, så skrev og tænkte Luther som en digter. Det forandrede dansk litteratur gennemgribende og lagde blandt andet grunden til vores omfattende salmedigtning.

Det fastslår Pil Dahlerup i sin bog ”Litterær reformation”, der udkommer på fredag. Med den fortsætter hun sit utrættelige arbejde med at afdække de glemte og oversete skatte i litteraturhistorien. En forskning, som hun indledte i 1983 med doktorafhandlingen ”Det moderne gennembruds kvinder” og siden har fortsat med sit eget bud på en litteraturhistorie, som det nye værk er det fjerde bind af. Først kom to bind om middelalderen, så et bind om senmiddelalderen og nu altså et bind om Reformationen.

Og det stopper ikke her, for flittige Pil Dahlerup er godt i gang med et femte bind, der skal handle om renæssancens litterære bedrifter. Det vil glæde mange læsere, for Pil Dahlerup har en særlig evne til at skrive bøger om litteraturhistorie, som tiltaler de fleste. Således blev ”Det moderne gennembruds kvinder” en bestseller, og det er ikke sjældent, man må på venteliste for at låne den med hjem fra biblioteket.

Som det var en pointe for hende, at middelalderen ikke kun var et mørkt kapitel, men også et skatkammer af stor kunst, er det på samme måde en pointe for hende, at Reformationen fortrængte den handlingsbaserede fortælling til fordel for de ord, som Jesus prædikede. Med en række eksempler giver hun i den nye bog på sin vanligt veloplagte facon et levende indblik i, hvilken kulturrevolution Luther satte i gang i danskernes bevidsthed.

77-årige Pil Dahlerup gik teknisk set på pension fra sit job på Københavns Universitet i 2009, men hun betragter det som et stort privile-gium at kunne fortsætte med at forske og skrive, og hun agter at blive ved med det, så længe hun er i stand til det.

Pil Dahlerup har i et interview i Kristeligt Dagblad fortalt, at hun er jævnlig kirkegænger og især nyder at komme i den katolske kirke. Interessen for både kunst og kristendom har hun med sig hjemmefra. Hendes far, Erik Dahlerup, var højskoleforstander, og hendes mor, Elin Høgsbro Appel, var højskolelærer. En del af barndommen blev tilbragt på Testrup Højskole, hvor hun voksede op sammen med de to yngre søstre Drude og Ulla.

Drude Dahlerup er professor og medstifter af Junibevægelsen, mens Ulla Dahlerup er journalist, forfatter og tidligere kandidat til Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti. Selv har Nanna Pil Høgsbro Dahlerup, som hendes fulde navn lyder, holdt sig mere til bøger end til politik. Hun elsker dog at udveksle holdninger og viden og har ry for at holde middage, hvor hun ud over at servere god mad også serverer gode samtaleemner. Det er hidtil foregået fra hendes hus i Skovlunde, hvor hun har boet i 46 år.

Hus og have er imidlertid blevet en for stor arbejdsmæssig belastning, så Pil Dahlerup er fornylig flyttet i lejlighed i Krystalgade i Københavns indre by, hvorfra hun nu vil fortsætte sin litteraturformidling. Hun er mor og bedstemor til to voksne børn og syv børnebørn.