Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Portræt: Dansk Oscarvinder med poetiske pennestrøg

Instruktør Anders Walther (tv.) og ”Helium”s producer, Kim Magnusson, jubler efter at have modtaget deres Oscar i Kodak Theatre ved søndagens uddeling. – Foto: Xinhua/Sipa USA/.

Anders Walter har tegnet fortællinger, siden han som barn lærte at holde ordentligt på en pen. I søndags blev hans poetiske pennestrøg belønnet med en Oscar for filmen Helium

Der var ingen nervøs stammen eller rysten på hånden, da instruktør Anders Walter i weekenden trådte frem foran Hollywoods største stjerner og en hel verden af tv-seere for at modtage Oscar-statuetten for årets bedste kortfilm Helium.

Den smokingklædte debutant så faktisk næsten hjemmevant ud på den røde løber, badet i blitzlys og flankeret af smukt svungne starletter. Og det på trods af, at Anders Walter faktisk slet ikke er filminstruktør, men illustrator.

Den 36-årige tegner har kanaliseret fantasifulde fortællinger gennem sin pen og ned på papiret, siden han som bare seksårig stødte på en slidt udgave af Tintin-albummet Krabben med de gyldne kløer og fra det øjeblik forstod, at det var det, han skulle være. Tegneserietegner. Allerede som 10-12-årig begyndte han at sælge tegninger til de lokale blade og få sine første illustratoropgaver. Og blot 15 år gammel fik han job på Aarhus Stiftstidende og gik ud af 10. klasse.

Men selvom mediet i dag er et andet, nu hvor Anders Walter i hvert fald for en stund har skiftet papirets flade ark ud med filmens tredimensionelle fortælling, så er stemning og emnevalg intakt i den poetiske og fantasifulde kortfilm Helium om venskabet mellem en melankolsk rengøringsmand og en lille dødssyg dreng og det fantasiland eller dødsrige de sammen skaber.

LÆS OGSÅ: Børnenes mand på Rigshospitalet

Den debutterende instruktør har fortalt, at der altid er elementer af det fantastiske og magiske i de historier, han digter uanset om de er tænkt til papiret eller filmrullen og at forkærligheden for det overjordiske og ikke helt realistiske stammer fra barndommen, der ifølge Anders Walter selv blev tilbragt mere i fantasiens end i den virkelige verden.

Anders Walter voksede op sammen med sin tvillingebror og deres mor i et skilsmissekvarter uden for Aarhus. Forældrene var blevet skilt, da drengene var bare et år gamle, men mens de fleste af naboungerne havde svært ved ikke at lave ballade, var begge brødre i en opsigtsvækkende ung alder både målrettede og ambitiøse.

Broderen, Rasmus Walter, valgte musikken, startede band, gik solo og bragede senest gennem lydmuren med hit som Endeløst og Dybt vand. Anders Walters projekt var mindre højlydt. Han flyttede til København, kom i lære på tegnestuen Gimle og har siden levet af at tegne reklamer, bogomslag, illustrationer og tegneserien Solas, som udkom i to bind i 2006-2007 og også er udgivet i tegneseriemekkaerne Frankrig og Belgien.

Idéen til Helium opstod, da han tegnede en plakat for M&M Productions landets førende produktionsselskab af kortfilm. Med Oscarstatuetten i hus er Anders Walter bestemt ikke afvisende for, at det er filmens vej, han vil fortsætte ad. Det forbliver dog i det magiske univers, hvor grænsen mellem det virkelige og det fantastiske er flydende, og verden ses tydeligst gennem barnets og ikke den voksnes optik.