Prøv avisen

Portræt: Poul Dal er født som vidne

Den tysk-romerske kejser forstod sig selv som udpeget af Gud til at være lederen af den vestlige kristenhed. Det var i den samtid, Luther præsenterede sine nye kirketanker. Her ses han sammen med Johannes Forster, Georg Spalatin, Martin Luther, Johannes Bugenhagen, Erasmus af Rotterdam, Justus Jonas, Caspar Cruciger og Philipp Melanchthon) på et maelria af Lucas Cranach d.y. Foto: Brian Rasmussen.

Som barn voksede han op i en af de første Jehovas Vidner-familier i Danmark. I dag er Poul Dal formand for den støttegruppe, som hjælper de vidner, der vælger den svære vej ud af trossamfundet

Formand for Støttegruppen for tidligere Jehovas Vidner, 70-årige Poul Dal, er født ind i Jehovas Vidner og opvokset på Mors i en af de første familier i Danmark, som omvendte sig til den dengang nye lære. Inden han brød ud i 1995, var han medlem i 34 år og har derfor et indgående kendskab til det kontroversielle trossamfund. Han mener, at sprogbrugen over for vidner, som bryder ud, er blevet skarpere og mere nedværdigende i de senere år. Så i næste uge er en politianmeldelse fra støttegruppen på vej til Jehovas Vidner for brud på racismeparagraffen.

Baggrunden er Jehovas Vidners sommerstævne, som netop har fundet sted i Silkeborg og Herlufmagle, og hvor der faldt udtalelser som dødsensfarlig virus, slanger og giftig jord, der ikke må blandes med ren jord om tidligere vidner, som af egen fri vilje har valgt at forlade trossamfundet.

Poul Dal er skilt fra sin første kone, som også var medlem af Jehovas Vidner, og sine to børn ser han ikke noget til. Det er noget, man må regne med som udstødt af Jehovas Vidner.

Det er traumatiserende. Specielt efter det første år, hvor jeg troede det ville holde op. Men man er nødt til at affinde sig med det for ikke at ødelægge sit liv, siger Poul Dal.

Der er ellers ikke noget krigerisk over støttegruppens formand, der taler behageligt afdæmpet om sin tid i Jehovas Vidner. På den anden side er de, der kender ham, ikke i tvivl om, at han ikke har noget imod den konfrontation, en retssag vil medføre.

LÆS OGSÅ:Juristen der tog den fornemme kappe af

I Viborg var han i mange år en central skikkelse i den lokale Jehovas Vidner-menighed og fungerede også som ældste, det vil sige en af de øverste lokale ledere. I dag er han værdsat af tidligere Jehovas Vidner, fordi han som formand for støttegruppen går i spidsen for at få dem samlet til uformelle, sociale sammenkomster. Det er som brødre og søstre fra samme familie, der mødes.

Poul Dal har været professionel fotograf i over 30 år med blandt andet portræt- og reklamefoto som speciale. Han var også bryllupsfotograf on location og tager stadig ud på opgave, hvis han bliver spurgt. En væsentlig del af Poul Dals tid går i dag med foredragsvirksomhed om Jehovas Vidner rundt i hele landet i foreninger og sogne, og han er glad for mødet med mennesker, som er nysgerrige i forhold til Jehovas Vidner.

Jeg har ikke noget imod menneskene i Jehovas Vidner, men systemet i trossamfundet er fuldstændigt dominerende over for vidnerne og fordømmende over for dem, der bryder ud. I mine foredrag forsøger jeg at skildre forholdene sagligt uden så meget grim snak, men trossamfundets egne udtalelser er jeg jo nødt til at citere fra, siger Poul Dal.

Han er født på Mors i 1943 og bosatte sig i Viborg, flyttede senere til Skive, men er nu tilbage igen. Forældrene kom egentlig af en grundtvigsk tradition. Poul Dals oldefar, Anders Poulsen Dal, var elev af den grundtvigske skolemand Christen Kold og oprettede en efterskole for drenge i 1979 i tilknytning til Galtrup Højskole. Den regnes for den første efterskole i landet og er stadig i fuld funktion.

Poul Dal bor med sin hustru, Jette Svane, i Viborg. Han udfolder sig gerne som cykelentusiast dog ikke på racercykel når han og hustruen rejser til Frankrig, og han har netop tilbagelagt en tur fra Vesterhavet til Viborg i tre etaper, med overnatning på bed and breakfast. I dag er Poul Dal ikke medlem af noget, men han tror på Gud.