Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Præsten, som ser på hjemløse med kærlighedens øjne

Asser Skude er sognepræst i Kapernaum Kirke og vier en stor del af sin tid til at forbedre livet for hjemløse. – Foto: Leif Tuxen.

Han opfordrer til at se på hjemløse som en næste og en ven. Asser Skude er præst i Kapernaum Kirke og arrangerer hver søndag middag for hjemløse og andre, som har brug for et varmt måltid mad og en snak

Præstekjolen er lagt til side, og han er iklædt jeans og en striktrøje. Asser Skude er sognepræst i Kapernaum Kirke i København, men hver søndag eftermiddag kommer han i kirken som sig selv. For han vil tale ansigt til ansigt med de besøgende, og han vil møde dem på deres eget niveau.

Dørene er åbne, og duften af mad fylder rummet. De fremsatte stole er fyldt op af mennesker, som ikke har det let. Hjemløse og andre socialt udsatte kommer i kirken for at få et måltid og en snak. Det er Asser Skudes fortjeneste, at der denne søndag er åbent i kirken, og de hjemløse taler alle varmt og taknemmeligt om ham. De mange fine superlativer gør Asser Skude glad, men det er ikke derfor, han gør det.

Det er en del af præsteløftet, at vi som præster skal tage os af de mennesker, der lider nød, hvad enten det er åndeligt eller materielt, siger han om baggrunden for de åbne døre i Kapernaum Kirke.

Asser Skude har altid været engageret i hjemløses sag, og han tog initiativ til søndagsmiddagen for over seks år siden.

Det handler om at give udsatte mennesker selvrespekten tilbage, og det kan man ikke gøre alene ved at gå ud på gaden og give de hjemløse mad. De skal inviteres ind i kirken, for der bliver de anerkendt på en anden måde, og de frivillige hjælpere og de hjemløse får en social samhørighed. Sådan formulerer Asser Skude tankerne bag projekt Gjæstebud, som han kalder søndagsmiddagene i kirken.

Asser Skude er vokset op i Charlottenlund som søn af en arkitekt og en tandlæge. Han tog studentereksamen fra Østre Borgerdyd Gymnasium i 1988 og stilede med det samme mod præstegerningen. Den nu 39-årige præst havde allerede dengang et ønske om at lave socialt arbejde. I studietiden blev han fascineret af de katolske arbejderpræster, som virkede under Anden Verdenskrig. Som nyuddannet cand.theol. tog Asser Skude til Rotterdam og London, hvor han blev tilknyttet sømandskirkerne.

Siden 1997 har han virket i Kapernaum Kirke i København Nordvest. Her mødte han med det samme de mange udstødte og svage grupper som benytter kirken, og han dannede sig et indtryk af hvilke forhold, de lever under. Asser Skude startede flere projekter for hjemløse og har blandt andet været i New York for at få inspiration fra deres projekter for hjemløse. Siden 2002 har dørene hver søndag været åbne i kælderen under Kapernaum Kirke, og mange hjemløse tager imod tilbuddet.

Asser Skude har modtaget flere priser for sit engagement i hjemløses sag, men han mener selv, at det er en menneskelig opgave at hjælpe de, der er svage. Samtidig mener Asser Skude, at der er en fin parallel til præstegerningen, hvor næstekærligheden er central. Det handler ikke bare om ord, men også om at sætte handling bag ordene.

barslev@kristeligt-dagblad.dk