Præst med sans for det usædvanlige

Sognepræst i Stefanskirken på Nørrebro Pernille Østrem vil være kendt af mange for sin diskodans i en gudstjenenste. I dag fylder hun 40 år

Selvom om nogen synes, at Pernille Østrem pjatter med præstekjole og kirke, så skal ingen være i tvivl om, at hun elsker højmessen og ikke drømmer om at ændre et komma i den. –
Selvom om nogen synes, at Pernille Østrem pjatter med præstekjole og kirke, så skal ingen være i tvivl om, at hun elsker højmessen og ikke drømmer om at ændre et komma i den. – . Foto: Stefanskirken.

Man kan mene, hvad man vil om nørrebropræsten Pernille Østrem. Men ligegyldig er hun ikke.

Som da hun dansede disko til Bowies ”Let’s Dance” ved en fastelavnsgudstjeneste tidligere i år i Sankt Stefans Kirke og smed præstekjolen på gulvet, hvor den dog hurtigt blev samlet op.

Nogle syntes, det var sejt, mens andre kaldte det striptease. Foreløbig har stuntet kastet 12.656 visninger af sig på YouTube, hvad mange vil misunde. I dag fylder Pernille Østrem 40 år.

Et af hendes grundsynspunkter er, at selvom livet nok kan være hårdt og uretfærdigt, så er det også meningen, at det skal være en fest.

Nogle vil også kalde hende ”et kvarterløft for Ydre Nørrebro” og folkekirken som sådan, mens andre er mere kritiske over for de rammer, hun skubber til, udfordrer, og nogle siger bryder, i gudstjeneste og forkyndelse.

Pernille Østrem er fra hun var ung opvokset på Nørrebro, men i debatten er hun kommet vidt omkring.

Der var dengang, hvor hun i forbindelse med et fredsmøde arrangeret af Kirkernes Verdensråd på Jamaica, på egne vegne godt nok, talte for at gøre al krig ulovlig. Hvilket fik nogle til at kalde hende naiv, hvad hun intet havde imod, for sådan er det, når man gør op med indgroede tanker, sagde hun.

Og så var der dengang, hvor bandekriminaliteten bogstaveligt talt piftede med kugler om ørene på nørrebroerne, hvorfor hun stiftede græsrodsinitiativet ”Vi tager gaden tilbage”.

Man kan sige, at der måske er en grund til, at Pernille Østrem har valgt så opmærksomhedsskabende en stil.

Stefanskirkens placering midt i det mest multikulturelle Nørrebro med en kirkeplads lige ud til Nørrebrogade har altid kaldet menighed og præster til synlighed med bannere, skilte og almindelig tilstedeværelse i bybilledet.

Da Pernille Østrem kom til kirken i 2009, skulle hun udfylde skoene efter nu afdøde sognepræst Anne Braad og den homoseksuelle debattør, sognepræst Ivan Larsen. To af deres tids mest markante præster i folkekirken.

Det har Pernille Østrem så gjort med sine egne fortællende prædikener, fælles ramadanmiddag mellem kristne og muslimer, fri nadverbar ude på kirketorvet skærtorsdag, kirkeasyl for udvisningstruede iranere og så en mere harmløs, men opfindsom, julekalender, som dækker det meste af kirketårnet i december.

Nørrebropræsten har ikke altid gået så meget op i kristendom, teologi og religionsdialog, tværtimod kommer hun fra et socialistisk hjem.

Pernille Østrem er født 1976. Hun blev cand.theol. fra Københavns Universitet i 2006 og to år senere sognepræst ved Domkirken i København. Fra 2009 sognepræst i Stefanskirken på Nørrebro i København.

Pernille Østrem er gift med nordmanden Eyolf Østrem, og derfor holdes ferierne, nærmest på hendes krav, i det storladne Norge. Sammen har de to børn.