Præsten med de mange talenter

Mikkel Crone Nielsen, frimenighedspræst i Ryslinge, fylder 40 år i dag

Mikkel Crone Nielsen er formand for Selskabet til støtte for Pakistans Kirke siden 2012 og beskrives som et renæssance-menneske, der interesserer sig levende for filosofi og kunst. -
Mikkel Crone Nielsen er formand for Selskabet til støtte for Pakistans Kirke siden 2012 og beskrives som et renæssance-menneske, der interesserer sig levende for filosofi og kunst. - Foto: Privatfoto

Først købte frimenighedspræst Mikkel Crone Nielsen en stor bil, så en sportsvogn, dernæst en motorcykel, og nu ønsker han sig en racercykel.

”Lige taget ud af 'Hvad fatter gør, det er altid det rigtige'-eventyret,” påpeger en valgmenighedspræst, som kender ham godt, med reference til den gamle fortælling om at bytte sig frem til dårligere og dårligere varer.

I dag fylder han 40 år, men festen blev allerede skudt i gang i fredags.

Kilden tilføjer, at Mikkel Crone er et rigtig renæssance-menneske, som interesserer sig for mange ting inden for filosofi, kunst og andre kulturelle genrer. En anden side af hans viden er, at han kender alle udfaldsveje fra Rom, et talent der kun kommer til udtryk, hvis man bevæger sig med fødselaren ud i trafikkaosset i den italienske hovedstad.

”Mikkel er virkelig en mand med mange talenter. Han er både en dygtig teolog og en dygtig musiker, som både spiller violin og guitar. Og han er også et menneske, der hviler meget i sig selv,” hedder fra en anden kilde.

Oprindeligt er han fra jantelovs-øen Mors, hvor han både er født og opvokset. Det var også her, han fik en matematisk studentereksamen. Derefter tog han ophold på Askov Højskole i midten af 1990'erne. Senere kaldte den videre uddannelse på Aarhus Universitet, hvor han læste teologi og i 2004 afsluttede med et speciale i kirkehistorie - med højeste karakter.

Mikkel Crone fik også et legat fra den italienske stat til italiensk-studier, og han taler stadig glimrende italiensk.

Frimenighedspræst blev han i 2003, da Torben Bramming, nu sognepræst i Seem og Ribe Domsogn, forlod Ryslinge Frimenighed. Og siden har han bestyret fri-menigheden i den fynske by med flere kirker, som en kilde kalder for ”Danmarks svar på Belfast”. Her er det dog ikke katolikker og protestanter, der kriges, men en folkekirke, en frimenighed, en valg-menighed og et lutherskmissionsk missionshus, der ”slås” om sjælene.

Han har også gennem 10 år været med til at arrangere det folkelige møde med navnet ”Ballade om Gud”. Men det er gledet ud de sidste fem år. Der var mangel på nye folk, og det blev svært at skaffe foredragsholdere i sommerferie-perioden.

”Vi overvejede at kickstarte igen, men blev enige om, at det nok var bedst at bruge kræfterne på noget andet,” siger valgmenighedspræst i Herning og Gjellerup Morten Kvist, der også har været med til at stå for arrangementet.

I 2003 kom Mikkel Crone Nielsen til Ryslinge Frimenighed, hvor han stadig virker som præst. Sideløbende var han 2005-2006 på amerikanske studier på Syddansk Universitet i Odense. På et årelangt ophold i London har han desuden studeret systematisk teologi på King's College.

Mikkel Crone Nielsen har beklædt flere tillidshverv, herunder som bestyrelsesmedlem i Skolekredsen for Ryslinge Høj- og Efterskole og Den Grundtvigske Kirke-højskole.

Mikkel Crone er formand for Selskabet til støtte for Pakistans Kirke. Det har ifølge en tidligere formand for Selskabet været en meget svær opgave at løfte.

”Det er ingen nem opgave at være formand for støtteselskabet. Kort efter at Mikkel Crone tiltrådte blev både kirken og skolen i Pakistan bombet, og senere døde omkring 100 i et nyt terrorangreb,” fortæller hærprovst Thomas Hansen Beck, der også har været formand for selskabet.

Mikkel Crone Nielsen har siden 2001 været gift med sognepræst Lene Crone Nielsen, med hvem han har tre børn: Karen på 11 år, Holger på 9 år og Dagmar på 6 år.