Præstesøn fra Finland laver lyd til ”Herrens Veje”

Andreas Holtti er en af lydmændene bag ”Herrens Veje” og har desuden lavet lyd til flere andre af DR’s dramasucceser. Hans største kamp er en usikkerhed i forhold til at leve op til folks forventninger

Andreas Holtti er ikke uddannet tonemester, men hans arbejdsomhed, stædighed og syn for detaljen har bragt ham længere i faget end de fleste. – Privatfoto.
Andreas Holtti er ikke uddannet tonemester, men hans arbejdsomhed, stædighed og syn for detaljen har bragt ham længere i faget end de fleste. – Privatfoto.

Når tusindvis af danskere søndag aften ser ”Herrens Veje”, er det nok de færreste, der lægger særligt mærke til, hvordan lydbilledet i serien er. Men netop dialogforståelse, lydeffekter og baggrundsmusik er afgørende for, at man som seer bliver grebet af stemningen.

51-årige Andreas Holtti har sammen med to kolleger brugt utallige timer på at skabe den helt rigtige atmosfære til samtlige scener i ”Herrens Veje”. Det er et arbejde, som fryder Andreas Holtti, for han elsker at skabe sammenhæng ved at danne det helt rigtige lydbillede. Denne gang i fortællingen om Johannes Kroghs præsteembede og forholdet til de to sønner.

Selv voksede Andreas Holtti op med en far, som var præst i Det Finske Missionsforbund, mens hans mor i en årrække gik hjemme og passede Andreas Holtti og hans to år yngre bror og seks år yngre søster. Familien stammer fra Finland, hvor de boede, til Andreas Holtti fyldte 10 år. Derefter flyttede de til Chicago i USA, fordi hans far fik et præsteembede i en forstad til storbyen.

”Det var en hård periode. Jeg kom i en normal skoleklasse og blev behandlet på lige fod med de andre, også selvom jeg ikke kunne sproget,” fortæller Andreas Holtti.

Derfor åndede han lettet op, da familien efter to år forlod USA til fordel for Karise på Sjælland. Her endte de, fordi hans far, som rejste verden rundt som præst, fandt Kastrup Lufthavn mere fleksibel end Helsinki Lufthavn. Hverdagen på en dansk skole var let at vænne sig til, selvom Andreas Holtti skulle lære dansk fra bunden. I en lille by som Karise var han nemlig ”den spændende nye dreng fra det store USA, der kunne tale engelsk”, som han selv udtrykker det.

Som præstesøn er Andreas Holtti vokset op med en levende tro i hjemmet.

”Mine forældre var gode til et lade troen være en naturlig del af hverdagen. Gud eksisterede i vores familie som en person, man kunne henvende sig til, og det har jeg taget med videre,” siger han.

Musik fyldte også meget i hjemmet, og det har fulgt ham siden. Som teenager startede han med at spille trommer og klaver. Siden fulgte et par musikbands og jobs i små studier, da han havde sin gang på Køge Gymnasium, og efterhånden steg interessen for selve indspilningsdelen så meget, at han vovede den vej – uden en uddannelse i faget som tonemester. Han ombyggede en længe på et nedlagt landbrug, han havde købt med sin daværende hustru, til et lydstudie. Her arbejdede han på højtryk i 10 år og fik store gæster i studiet såsom jazzpianisterne Niels Lan Doky og Nikolaj Bentzon. Men arbejdet tog opmærksomheden fra hans familie i så høj en grad, at han i 2003 blev skilt fra sin hustru, som han nåede at få fire børn med.

”På det tidspunkt havde jeg intet forhold til mine unger. Men i årene efter skilsmissen brugte jeg min tid på at genetablere kontakt med dem. Det er den mest værdifulde beslutning, jeg har taget i mit liv,” siger Andreas Holtti.

Arbejdet i musikstudiet blev siden afløst af et arbejde i DR, hvor Andreas Holtti fik tilbudt en stilling som tonemester, og der har han lige siden sat sit klare aftryk.

”Jeg har arbejdet på stort set alle DR’s søndagsdramaer med få undtagelser,” siger han.

”Nikolaj og Julie”, ”Rejseholdet”, ”Forbrydelsen” og ”Krøniken” er blot nogle få eksempler. Med den mængde erfaring skulle man tro, at Andreas Holtti er en mand med den faglige selvsikkerhed i orden, men sådan forholder det sig ikke.

”Lige så berusende en succes kan være, lige så usikker kan jeg stadig blive. Selvom jeg ved, hvad jeg kan, og selvom jeg har arbejdet på mange succeser, så kan jeg stadig tage mig selv i at tænke ’gad vide om jeg nu kan leve op til folks forventninger?’. Det er noget, jeg kæmper med, og det er da træls, når man er over 50 år og er blevet bedstefar,” siger Andreas Holtti.

I dag er han gift på ny og bor i Sorø med sin hustru, Bente Mathiesen, som han har været gift med i ni år.