Prøv avisen
Portræt

Prinsen, som aldrig blev konge

Grevinde Sussie og grev Ingolf af Rosenborg følger tilbage i 2004 forsvarets militærparade-udstilling på Langeliniekajen til ære for det dengang kommende kronprinspar. - Foto: Jens Nørgaard Larsen

Grev Ingolf kunne være blevet konge, men en folkeafstemning kom i vejen. I dag fylder han 75 år

Engang var han prins, boede på Sorgenfri Slot, og som ældste søn af arveprins Knud skulle han en dag være konge.

Men en folkeafstemning ville det anderledes, og som 13-årig måtte prins Ingolf sende arveretten videre til kong Frederik og dronning Ingrids ældste datter, Margrethe. Den danske befolkning havde givet mænd og kvinder lige adgang til tronen, og dermed var Ingolf slået af banen af sin jævnaldrende kusine.

Siden giftede han sig borgerligt med barndomsveninden Inge Terney, og så måtte han lide endnu et nederlag. Han blev frataget prinsetitlen og blev grev Ingolf af Rosenborg.

De nygifte forlod København og flyttede ind på godset Egeland i nærheden af Egtved ved Kolding. Her driver grev Ingolf fortsat 327 tønder land som landbrug. Dertil modtager han en årlig apanage på 1,3 millioner kroner fra staten. For det beløb varetager han en række protektioner, blandt andet Landsgardeforeningen og Julemærkemarchen, ligesom han på andre måder repræsenterer kongehuset. Senest den 10. februar, hvor han var inviteret til at deltage i en mindegudstjeneste i Christianskirken i Fredericia for fem britiske og to australske besætningsmedlemmer, som for 70 år siden omkom i et flystyrt i Lillebælt.

Grev Ingolf er i dag gift med grevinde Sussie, som er advokat, og som han mødte i 1998, et par år efter, at hans første kone var død af en kræftsygdom. Greveparret har ingen tæt kontakt til familien på Amalienborg, men de er faste gæster ved runde fødselsdage og andre større mærkedage, hvor grev Ingolf trækker i Livgardens majoruniform.

Men prins Henriks vin holder han sig fra, for han drikker ikke alkohol. En beslutning, som han traf, da en læge i september 1985 gjorde det klart, at han ikke ville opleve juleaften, hvis han ikke stoppede omgående. Han kom på antabus og har ikke drukket siden. Nogle år senere, da han havde fået konstateret lungesygdommen Kol, blev også cigaretterne lagt på hylden.

Grev Ingolf har aldrig indviet offentligheden i den skuffelse, det var, da hans skæbne ændrede sig. Men i anledning af sin 70-årsfødselsdag i 2010 gjorde han en undtagelse.

”Jeg ved jo ikke, hvilket liv jeg ville have fået, og hvad det havde indebåret. Man har jo vænnet sig til det. Sådan skulle livet åbenbart være,” sagde han i et interview.