Prøv avisen

Pris til Bastian for livsfortælling

Peter Bastian, modtager af Gyldendals faglitterære pris 2012. Foto: Leif Tuxen.

Forfatter Peter Bastian kan nu også skrive prismodtager af Gyldendals faglitterære pris på sit velspækkede cv

Da musiker, komponist, foredragsholder og forfatter Peter Bastian i tirsdags modtog Gyldendals faglitterære pris, gav redaktionschef Louise Haslund-Christensen ham blandt andet disse ord med på vejen: Dit forfatterskab består af to markante udgivelser. Med Ind i musikken gav du os en af sen-80ernes helt store læseoplevelser, og i Mesterlære tager du vittigt, poetisk og filosofisk fat på din samtid. Du er en spidsformuleret samfundsrevser. Du har meget på hjerte og usædvanligt meget at have det i.

LÆS OGSÅ: Den store Bastian

Overrækkelsen fandt sted ved Gyldendals nytårskur, hvor forfattere, fotografer, grafikere, oversættere og andre venner af huset var mødt op til en festlig eftermiddag.

Peter Bastian er oprindeligt uddannet fysiker, men virker foruden som forfatter i lige høj grad inden for den klassiske og den rytmiske musik blandt andet som medlem af Den Danske Blæserkvintet og dannede i 1976 trioen Bazaar sammen med musikerkollegerne Anders Koppel og Flemming Quist Møller. Han er endvidere en populær gæst i tv- og radiostudierne og har medvirket i programmer om blandt andet musik og bevidsthed og er ligeledes en efterspurgt foredragsholder i blandt andet husmoderforeninger, menighedsråd og på universiteter og gymnasier.

69-årige Peter Bastian er desuden en passioneret fjeldvandrer og går med forkærlighed alene de mest utilgængelige steder.

Bogen Mesterlære, som udkom sidste år, er en livsfortælling, en blanding af erindringer og samfundskritik, der kommer vidt omkring emner som opdragelse, identitet og globalitet med afsæt i Peter Bastians eget liv.

Det er ottende år, at Gyldendals faglitterære pris bliver uddelt. Prisen, der er på 100.000 kroner, tildeles en forfatter, der med engagement og talent formår at formidle faglig viden på en overbevisende og tilgængelig måde med respekt for såvel sit stof som sine læsere. Tidligere prismodtagere tæller blandt andre Bo Lidegaard, Uffe Ellemann-Jensen, Pernille Stensgaard, Jesper Theilgaard og Hans Edvard Nørregård-Nielsen.