Professor med nej-hat får Rosenkjærpris

Professor i psykologi Svend Brinkmann er af DR's Rosenkjær-komité blevet udpeget til at få årets Rosenkjærpris på 50.000 kroner

Det bliver et nej herfra”, som man siger i vore dage. Professor Svend Brinkmann mener blandt andet, at et ”nej” sikrer en sund, kritisk tilgang i mange sammenhænge. -
Det bliver et nej herfra”, som man siger i vore dage. Professor Svend Brinkmann mener blandt andet, at et ”nej” sikrer en sund, kritisk tilgang i mange sammenhænge. - . Foto: Simon Skipper/Scanpix.

Det bliver en professor i psykologi fra Aalborg Universitet siden 2009 og med bopæl i Randers, Svend Brinkmann, der skal op på podiet og hædres, når DR's store formidlingspris - Rosenkjærprisen - bliver uddelt søndag den 25. oktober ved eventen ”P1LiveX” i DR Koncerthuset. Samtidig siger den 39-årige professor ja til at medvirke i en programserie på P1, hvor han formidler sin viden og forskning.

Svend Brinkmann fik sidste år et mere bredt gennembrud med bogen ”Stå fast”. I bogen, der fik en række gode anmeldelser, langer han på en skarp og også morsom måde ud efter den positive tænkning og selvudviklings-kulturen. Svend Brinkmann foreslår blandt andet, at vi bliver bedre til at tage nej-hatten på, da den i mange sammenhænge sikrer en kritisk tilgang, og understreger, at det ikke altid er det enkelte menneske, der har ansvaret for, hvordan deres privatliv og arbejdsliv udfolder sig.

”Stor viden og stærke formidlingsmæssige egenskaber er helt centrale forudsætninger for at modtage Rosenkjærprisen, og de krav opfylder Svend Brinkmann. Derudover har han modet til at tale tidsånden midt imod med både psykologisk og filosofisk indsigt. Han er befriende irriterende - vel at mærke uden at det går ud over hans troværdighed,” siger kanalchef på P1 og formand for Rosenkjær-komitéen Anders Kinch-Jensen.

Svend Brinkmann siger selv, at han sjældent er mundlam, men at han blev det, da Anders Kinch-Jensen ringede og spurgte venligt, om han ville modtage årets Rosenkjærpris.

”Jeg fik fremstammet et 'Ja, mange tak' og er enormt glad for prisen. Dels fordi den uddeles af DR, som jeg har et nærmest emotionelt forhold til, da DR har været en vigtig del af min hverdag hele mit liv - nu også i min rolle som ekspertkilde og debattør. Og dels fordi det er en formidlingspris, og jeg lægger stor vægt på min pligt som statsansat professor til at formidle så bredt som muligt,” siger Svend Brinkmann.

Rosenkjærprisen er opkaldt efter magister Jens Rosenkjær, der var foredragschef i DR frem til 1953. Prisen har været uddelt i hans navn og ånd siden 1963, og den bliver givet til en person, ”som har vist evner for at gøre et vanskeligt stof tilgængeligt for et bredere publikum i en forståelig og levende form”.