Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Provokatør fylder 90 år

I morgen fylder provokatør, læge og ryger, Tage Voss, 90 år. I forbindelse med dagen udkommer bogen ”Stemme i ørkenen” med uvalgte essays af Tage Voss gennem årene. – Foto: Polfoto.

Samfundsdebattør og ryger Tage Voss har røget et helt liv. I morgen fylder han 90 år og overvejer at lægge sag an mod tobaks-industrien. For han er ikke, som der advares om på cigaretpakkerne, blevet syg eller død af røgen

Igennem et helt liv har Tage Voss provokeret og skabt debat. I morgen fylder han 90 år, og selvom han nu føler, det er svært ved at komme til orde i den offentlige debat, så sker det stadig.

Jeg har røget et helt liv. Det samme har min familie. Vi er alle blevet gamle, og ingen er blevet syge. Jeg troede ellers, det var en garanti for ikke at ende på et plejehjem, siger manden, der mere end nogen anden er blevet kendt for det, han kalder rygerpuritanisme.

Tage Voss har som læge gennem et helt liv arbejdet med mange slags misbrug. Men rygningen har gjort ham berømt i den hjemlige andedam, ikke mindst fordi det i 2001 kom frem, at han fik penge af den amerikanske tobaksgigant Philip Morris. På samme tid talte han ifølge eget udsagn ikke for rygning, men gjorde bare opmærksom på den manglende dokumentation for rygningens skadelige effekter. Næsen fra Lægeforeningens etiske nævn og den videre offentlige debat har dog ikke fået ham på andre tanker. For han har stadig samme holdning til spørgsmålet.

Dog blander han sig ikke i debatten, som han engang gjorde. For der er ikke rigtig brug for ham længere, føler Tage Voss. Engang blev både hans kronikker og bøger trykt, men det sker ikke mere automatisk.

Det er blevet sværere at deltage i debatten. Der skrives så meget på nettet og leveres så mange tryksager, men bliver det overleveret til eftertiden? Hvis litteraturen forsvinder, så får vi et fattigere samfund, og den tanke deprimerer mig.

At blive holdt uden for debatten er dog ikke det eneste, der optager Tage Voss i dag. For han er bekymret for verdens tilstand. Forurening og krig truer jorden. Planter og dyr udryddes, og det gør ham mistrøstig. Det samme gør manglen på relationer mellem mennesker i Danmark.

Jeg blev født under Første Verdenskrig og voksede op i 1920erne, hvor der var fattigdom og tristhed i verden. Dengang havde man hinanden, men intet materielt. I dag er det modsat. Jeg bor hernede på Falster nu, har forhenværende koner og nuværende børn, børnebørn og oldebørn. Men vi ser jo aldrig hinanden. Jeg kender næsten ikke mine oldebørn. Vi fremmedgøres for hinanden i dag, og det betyder, at familier ophører med at eksistere.

Tage Voss er dog glad for en ting. Han bor stadig i eget hus, for på et plejehjem ville han dø. Og han glæder sig til at se familien og vennerne på lørdag, når børnene holder åbent hus for ham for at fejre de 90 år. Egentlig ønsker han ikke at holde noget, men nu er det bestemt, og så håber han bare på mange gæster, en god cigar og sol.

Men solen skinner normalt på min fødselsdag, klukker han for jeg har næsten altid været sød.

klitgaard@kristeligt-dagblad.dk