Præst med eget missionshus

Korshær, fattighjælp og kunst fylder i Søren Nielsens aktive hverdag. I morgen fylder han 60 år, og det fejres med åbent hus i varmestuen i Holstebro

Søren Nielsen, sogne- og korshærspræst i Holstebro, interesserer sig for kunst, og i 10 år var han formand for Holstebro Kunstmuseum. – Arkivfoto.
Søren Nielsen, sogne- og korshærspræst i Holstebro, interesserer sig for kunst, og i 10 år var han formand for Holstebro Kunstmuseum. – Arkivfoto.

Der er kunst, og der er Korshæren, og der er den årlige julehjælp, og den satte sidste år rekord med 350.000 kroner til 400 familier i Holstebro Kommune. Det er tre aktiviteter, som tilsammen er med til at tegne billedet af en sognepræst, for hvem kirkens forkyndelse har mange strenge at spille på.

Søren Nielsen, der siden 1988 har været sognepræst ved Holstebro Kirke, udmærker sig i øvrigt ved at være præst med eget missionshus. Dertil altså korshærspræst, på 25 procent, så derfor er der inviteret til åbent hus i Kirkens Korshærs varmestue i Holstebro, når han i morgen fylder 60 år.

Samfundets svageste har altid stået hans hjerte nær. Da han i sin tid læste teologi på Aarhus Universitet, hvorfra han blev cand.theol. i 1981, arbejdede han som frivillig i Sct. Nicolai Tjenesten. Siden, som korshærspræst i Holstebro fra 2003, tog han initiativet til, hvad der hurtigt blev kendt som Sørens Julehjælp. Den har nu i otte år i samarbejde med kommunens sagsbehandlere uddelt kontante håndsrækninger i form af gavekort til udsatte familier. En del af pengene kommer ind ved et stort kaffebord i Anlægspavillonen i Holstebro, der lokalt er blevet en fast førjuletradition.

LÆS OGSÅ: Hun hjælper de ældre til et bedre liv

Gennem årene har Søren Nielsen markeret sig som en skarp og engageret debattør med understregning af kirkens diakonale ansvar, og i sin tid tog han initiativ til en socialetisk arbejdsgruppe som udløber af Holstebro Kirkefestival med den ambition at styrke det kristne menneskesyn i landsdelens erhvervsliv.

Søren Nielsen voksede op med kirke og kristendom i Vestjylland, hvor hans forældre fik arbejde som gravere i Harboøre. Allerede som 17-årig flyttede han hjemmefra for at komme på gymnasiet i Holstebro og fik her sin første forsmag på den kunst og kultur, der siden skulle komme til at optage ham. Han var ellers, som han har fortalt i et interview i Kristeligt Dagblad, opvokset med religiøs glansbilled-kunst. Gymnasietidens spirende interesse blev styrket, da han fra 1982 til 1988 fik embede ved en moderne kirke, Treenighedskirken i Esbjerg, og her blev grebet af skønheden og budskabet i Jens Urup Jensens store glasmosaikker, som dominerer denne kirke.

Det er især den moderne kunst, der interesserer ham, og for Søren Nielsen er der en direkte forbindelse fra kunsten til kaldet som præst: Han ser den moderne kunst som en oplagt vej for formidling af kristentroen til nutidsmennesker, fordi den ligesom kristendommen er åben for fortolkning.

I 10 år var han formand for Holstebro Kunstmuseum og åbnede september 2010 sit kunstgalleri i det nedlagte missionshus i Mejrup ved Holstebro. Det var sat til salg, efter at Indre Mission havde flyttet deres aktiviteter til det nybyggede kirkehus.

I stedet er det nu udstillingssted for værker af nogle af dansk kunsts store navne, blandt andre Erik Heide, Adi Holzer, Peter Brandes, Maja Lisa Engelhardt og Arne Haugen Sørensen. Kunstformidlingen.dk fra missionshuset med tilhørende hjemmeside på internettet betegnes af Søren Nielsen som en fritidsglæde ved siden af arbejdet som sogne- og korshærspræst. Formidlingen omfatter også arrangement af udstillinger i sognegårde, på skoler og andre steder.

Blandt kunstnerne har Søren Nielsen særligt været optaget af Arne Haugen Sørensens billeder. De indgår i Den store passion med tekster og kunst om påsken, som han og Arne Haugen Sørensen har udgivet på Bibel-selskabets Forlag. Forfatterskabet omfatter i øvrigt Julens glæde og smerte fra 2004 og Meditationer, Kirke- og kunstguide Viborg Stift fra 2002, skrevet i en orlovsperiode og illustreret med fotos af et udvalg af kunstværker i kirker i Viborg Stift.

Søren Nielsen er gift med Jenny. De har sammen tre voksne børn.