Prøv avisen
Portræt

Radikal med stort R og europæer med stort E

Johannes Lebech mener, at folkekirken til dels er en fyrstekirke ligesom i reformationstiden, hvor kirkeministeren nu som fyrstens repræsentant bare har magten. Her ses den tidligere kirkeminister i den kirke, hvor hans far ligger begravet. – Foto: Jens Bach

Tidligere kirkeminister Johannes Lebech bruger tid på at anmelde bøger og passe børnebørn. Han er stadig medlem af De Radikale. Og så savner han jobbet som gymnasielærer. I dag fylder han 70 år

Den radikale politiker Johannes Lebech fejrer sin 70-årsfødselsdag af tre omgange: To fester i huset i Fredensborg og en rejse til Sorrento-halvøen. De to fester er en kombineret housewarming og fest for vennerne og en familiesammenkomst med de tre børn og fire børnebørn. Johannes Lebech og hans hustru flyttede for et halvt år siden til Nordsjælland efter 43 år i Holstebro – netop for at komme tættere på børn og børnebørn. I samme omgang afgav Johannes Lebech, der har været medlem af Det Radikale Venstre siden 1980, sit kandidatur til Folketinget, så han nu med egne ord især er ”forhenværende alt mulig” – blandt andet folketings- og Europa-parlamentskandidat, statsrevisor, minister og lektor. Til gengæld har han bedre tid til at være morfar og farfar og til at anmelde historiske bøger for Historielærerforeningen. For selvom det i den brede offentlighed er som politiker, Johannes Lebech, er kendt, er det mest af alt gerningen som lektor på Holstebro Gymnasium og HF, der har optaget ham.

”Det er meget meningsfuldt at undervise unge mennesker, og det kollegiale samvær på et gymnasielærerværelser er helt unikt – med en masse ligestillede kolleger, som brænder for deres fag. I politik er det naturligt noget anderledes, fordi der i højere grad er en konkurrencekultur. Men jeg har også holdt meget af min tid i politik og sætter stadig stor pris på mit parti og dets linje i både Europa- og integrationspolitikken, som er mine hjertebørn,” siger Johannes Lebech.

Johannes Lebech voksede op i Stoholm mellem Viborg og Skive, og efter studentereksamen fra Viborg Katedralskole læste han dansk og historie ved Aarhus Universitet, hvorfra han blev cand.mag. i 1975, og hvor han siden supplerede med europastudier på Jysk Åbent Universitet i 1994-96. Efter tre år som underviser på Holstebro Handelsskole kom han i 1978 til Holstebro Gymnasium og HF, hvor han var lektor indtil 2013.