Prøv avisen
Portræt

Radikal med stort R og europæer med stort E

Johannes Lebech mener, at folkekirken til dels er en fyrstekirke ligesom i reformationstiden, hvor kirkeministeren nu som fyrstens repræsentant bare har magten. Her ses den tidligere kirkeminister i den kirke, hvor hans far ligger begravet. – Foto: Jens Bach

Tidligere kirkeminister Johannes Lebech bruger tid på at anmelde bøger og passe børnebørn. Han er stadig medlem af De Radikale. Og så savner han jobbet som gymnasielærer. I dag fylder han 70 år

Den radikale politiker Johannes Lebech fejrer sin 70-årsfødselsdag af tre omgange: To fester i huset i Fredensborg og en rejse til Sorrento-halvøen. De to fester er en kombineret housewarming og fest for vennerne og en familiesammenkomst med de tre børn og fire børnebørn. Johannes Lebech og hans hustru flyttede for et halvt år siden til Nordsjælland efter 43 år i Holstebro – netop for at komme tættere på børn og børnebørn. I samme omgang afgav Johannes Lebech, der har været medlem af Det Radikale Venstre siden 1980, sit kandidatur til Folketinget, så han nu med egne ord især er ”forhenværende alt mulig” – blandt andet folketings- og Europa-parlamentskandidat, statsrevisor, minister og lektor. Til gengæld har han bedre tid til at være morfar og farfar og til at anmelde historiske bøger for Historielærerforeningen. For selvom det i den brede offentlighed er som politiker, Johannes Lebech, er kendt, er det mest af alt gerningen som lektor på Holstebro Gymnasium og HF, der har optaget ham.

”Det er meget meningsfuldt at undervise unge mennesker, og det kollegiale samvær på et gymnasielærerværelser er helt unikt – med en masse ligestillede kolleger, som brænder for deres fag. I politik er det naturligt noget anderledes, fordi der i højere grad er en konkurrencekultur. Men jeg har også holdt meget af min tid i politik og sætter stadig stor pris på mit parti og dets linje i både Europa- og integrationspolitikken, som er mine hjertebørn,” siger Johannes Lebech.

Johannes Lebech voksede op i Stoholm mellem Viborg og Skive, og efter studentereksamen fra Viborg Katedralskole læste han dansk og historie ved Aarhus Universitet, hvorfra han blev cand.mag. i 1975, og hvor han siden supplerede med europastudier på Jysk Åbent Universitet i 1994-96. Efter tre år som underviser på Holstebro Handelsskole kom han i 1978 til Holstebro Gymnasium og HF, hvor han var lektor indtil 2013.

Sideløbende har han været engageret i Det Radikale Venstre, blandt andet som kredsformand 1982-1985 og landsformand 1997-2000. Desuden blev han udpeget som statsrevisor fra 2002 til 2007 og var i 2000 medlem af bestyrelsen for Danmarks Radio.

I 1987 stillede han for første gang op til Folketinget, uden at blive valgt, og trods flere forsøg blev det først i maj-juni 2016 til en måneds ”gæsteoptræden” som stedfortræder for Andreas Steenberg. Folketingssalen kendte han da også allerede fra sin ministertid. I 2000 blev han til sin egen overraskelse tilbudt posten som kirkeminister i Nyrup Rasmussen-regeringen, og det takkede han ja til, selvom han ”aldrig har været nogen meget flittig kirkegænger”. Han er dog – som han fortalte i her i avisen sidste år – vokset op med en far, der var kirkesanger og som en selvfølge bad aftenbøn med sønnen hver aften.

I sin tid som minister engagerede Johannes Lebech sig i dialog med muslimer og jøder og arbejdede for etablering af en muslimsk gravplads i Brøndby, ligesom han talte for en løsere tilknytning mellem stat og kirke. Begge dele fik han kritik for, men han fastholder sine synspunkter og beklager, at ”dialog mellem muslimer og kristne fylder meget mindre, mens symbolpolitik om niqab og håndtryk dominerer integrationspolitikken”. Han ærgrer sig også over, at det forslag om en ny ordning for folkekirken, som Marianne Jelved som kirkeminister fremsatte i 2014, ikke blev vedtaget.

Johannes Lebech er fortsat optaget af europæisk politik og historie, og på hans ønskeliste står den tyske forfatter Daniel Kehlmanns nyeste roman, Tyll, en farverig fortælling om Trediveårskrigen. Rejsen til Sorrento-halvøen er en fødselsdagsgave fra hans hustru, der giver ham mulighed for at dyrke sin interesse for europæisk historie – og for at opleve Pompeji for første gang.

Johannes Lebech nyder at udforske sit nye lokalområde og komme på jævnlige besøg i København, hvor han ofte henter sit yngste barnebarn fra vuggestue. Vuggestuen ligger i øvrigt ved Vartov, og så er det en fordel at kende til parkeringsmulighederne omkring Kirkeministeriet ved Frederiksholms Kanal.