Radioværten, der blev essayist

Frederik Dessau begyndte sent at skrive, men har nu udgivet 15 essaysamlinger, hvori han viderefører ånden fra sine mange indsigtsfulde programmer på P1. I dag fylder han 85 år

Her er ansigtet bag den varme, venlige stemme, som mange stadig husker. Frederik Dessau var programmedarbejder ved P1 i 23 år, hvor han lavede en mængde meget populære programmer om almenmenneskelige forhold. De sidste 20 år har han skrevet essay og har udgivet 15 essaysamlinger. –
Her er ansigtet bag den varme, venlige stemme, som mange stadig husker. Frederik Dessau var programmedarbejder ved P1 i 23 år, hvor han lavede en mængde meget populære programmer om almenmenneskelige forhold. De sidste 20 år har han skrevet essay og har udgivet 15 essaysamlinger. –. Foto: Leif Tuxen.

Næste gang jeg fylder noget, vil det være 80.

Sådan åbnede Frederik Dessau sin essaysamling Efter min mening, der udkom i 2007. Han havde dengang svært ved at se charmen ved at blive gammel, men i dag, hvor han fylder 85, har han det, med egne ord, storartet. Fra sit hjem på Østerbro i København skriver han stadig sine tanker og holdninger ned, og efter al sandsynlighed vil der på et tidspunkt udkomme en ny essaysamling, der føjer sig til de 15, han allerede har udgivet.

LÆS OGSÅ: Den elegante udfordrer

Men på den anden side kan han godt have det sådan, at det måske er bedre at udgive en bog for lidt end en for meget; for der er jo så mange bøger derude i forvejen, som han siger. Hans trofaste læserskare håber dog utvivlsomt, at han endnu en gang vil samle sine skriverier sammen i en bog, sådan som han har gjort, siden han var midt i 60erne.

I bøgerne viderefører han ånden fra sine mange indsigtsfulde radioudsendelser fra årene 1974 til 1997, hvor han var programmedarbejder ved P1. Mange kan stadig høre hans varme og venlige stemme, der altid udtalte ordene korrekt, for sig. Han blev engang kaldt for den kloge mand på P1, men emnerne for hans udsendelser var altid af en almenmenneskelig interesse, og han har selv skrevet om programmerne, at de var undersøgelser af de spørgsmål, han har stillet sig selv, og som i det væsentligste ikke er anderledes end det, de fleste andre mennesker spørger sig selv om.

Det kunne eksempelvis handle om ensomhed, sorg og parforholdsproblemer. Han var dengang som nu drevet af nysgerrighed og en kritsk holdning over for skråsikkerhed og entydige forklaringer.

Frederik Dessau kan siges at være en slags autodidakt intellektuel. Han er uddannet journalist og arbejdede i sine yngre år blandt andet som teatermedarbejder ved Dagens Nyheder.

Derfra kom han til TV-Teatret og senere til Det Kongelige Teater, hvor han fungerede som dramaturg og konsulent.

Han har også periodisk haft opgaver som teaterinstruktør, ligesom han har oversat adskillige skuespil. Sin forfatterkarriere indledte han i 1990 med en bog om en af scenekunstens store mestre, Anton Tjekhov.

I 2008 vendte han kortvarigt tilbage til radiobranchen, idet han som programmedarbejder var med til at starte den2radio.

Han er en rigtig københavnerdreng, der er født og opvokset i hovedstaden, og sin studentereksamen tog han fra Gammel Hellerup. Gymnasium.
LÆS OGSÅ: Evigheden går på tværs af nuet

Også voksenlivet og nu alderdommen tilbringes i København sammen med hustruen Birgitte Eskildsen, der er cand.mag. i græsk og idéhistorie. Han har to voksne døtre fra sit første ægteskab, heriblandt Masja Dessau, der tidligere var skuespiller, men senere uddannede sig til psykolog. Der er desuden tre børnebørn.

Frederik Dessau er blandt andet blevet tildelt Svend Bergsøes Formidlerpris, Danmarks Radios Krygerpris samt Modersmål-Prisen og fra 2006 Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.