Rødstrømpe med slag i

Hun er køns-forsker, medstifter af rødstrømpe-bevægelsen i Århus, modstander af EU og en ivrig badmintonspiller. I morgen fylder Drude Dahlerup 60 år

Drude Dahlerup, der er en af pionererne inden for kønsforskning, har siden 1998 boet i Stockholm. -- Foto: Scanpix.
Drude Dahlerup, der er en af pionererne inden for kønsforskning, har siden 1998 boet i Stockholm. -- Foto: Scanpix.

Hendes mor var den første småbørnsmor i Folketinget. Hun repræsenterede Venstre og var veluddannet. Drude Dahlerup er datter af den glødende feminist Elin Appel og højskoleforstander og teolog Erik Dahlerup. Sammen med sine to søstre, Pil og Ulla, er hun opvokset i et miljø med ligestilling og intellektuelle diskussioner. Det er derfor heller ikke mærkeligt, at Drude Dahlerup, som i morgen fylder 60 år, kan se tilbage på en karriere og et liv, hvor omdrejningspunktet har været kvinders rolle og rettigheder. En hjertesag, der i 1970 førte til, at hun blev medstifter af rødstrømpebevægelsen i Århus.

I 1974 blev hun færdig som cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet, og hun er siden blevet en af pionererne inden for kønsforskning. I offentligheden har hun ofte talt kvindernes sag og understreget, at ligestilling ikke er noget, vi har – eller noget, der kommer af sig selv.

I den forbindelse har hun blandt andet i 1988 udgivet bogen "Vi har ventet længe nok – en håndbog i kvinderepræsentation". Her kom hun med en opfordring til de kvindelige politikere om ikke at finde sig i "pyntepladser" på partiernes lister, men sørge for at rykke frem og op. I bogen spåede hun, at hvis det skete, ville halvdelen af pladserne i Folketinget i 2000 være besat af kvinder.

I 1990 modtog hun Dansk Kvindesamfunds anerkendelse i form af Mathilde-prisen, som er opkaldt efter Mathilde Fibiger, der i 1850'erne kæmpede for kvindernes valgret.

Men det er ikke kun i kvindekampen, at Drude Dahlerup har markeret sig. Hun er en passioneret EU-modstander og medstifter af JuniBevægelsen, og det var i høj grad hendes gennemslags-kraft i den offentlige debat, der gjorde, at danskerne stemte nej til Maastricht-traktaten i 1992. Et resultat, hun er stolt af. Drude Dahlerup mener nemlig, at EU er en form for "klubdannelse", hvor man enten er med eller udenfor, og at det er udtryk for, at medlemmerne føler, at de har bedre værdier end mennesker i resten af verden.

Hver mandag kommer hendes slagkraft fysisk til udtryk på badmintonbanen, hvor hun to-tre timer insisterer på at få fjerene til at flyve. Sport er vigtig for Drude Dahlerup, som midt i 1960'erne var håndboldspiller med fast plads på AGF's damedivisionshold.

I dag er hun bosat i Stockholm, hvor hun i 1998 tiltrådte et professorat i statskundskab med særligt henblik på kønsforskning. Hun er mor til Jesper og Ane og gift med den svenske forfatter Per Gahrton, som har siddet i Europa-Parlamentet for de svenske EU-modstandere Miljöpartiet.

engberg@kristeligt-dagblad.dk