Regeringen vil have flere sosu'er på fuld tid. Men halvdelen af jobopslagene er deltid

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Regeringen vil have flere sosu'er på fuld tid. Jobopslagene fortæller en noget anden historie. (Arkivfoto). - Foto: Johanne Teglgård Olsen.
Regeringen vil have flere sosu'er på fuld tid. Jobopslagene fortæller en noget anden historie. (Arkivfoto). - Foto: Johanne Teglgård Olsen.

Godmorgen og velkommen til dagens Morgensamling, hvor vi starter med at samle op på gårsdagens udvikling i krigen mellem Israel og Hamas.

Den oprindelige fire dage lange våbenhvile mellem Israel og Hamas, som stod til at ophøre her til morgen, er blevet forlænget med to dage. Det sker, fordi Hamas har indvilget i at frigive yderligere 20 israelske gidsler.

I går frigav Hamas 11 gidsler, og derved er 50 af de formodede 240 gidsler nu blevet frigivet fra Hamas’ varetægt. Samtidig løslod Israel sent i går 30 palæstinensiske børn og 3 kvinder, som har siddet fængslet i israelske fængsler. Det beretter The Guardian.

To dage efter angrebet den 7. oktober interviewede Kristeligt Dagblad den 30-årige israeler Yarden Kaufman, som dengang havde flere familiemedlemmer, der var taget som gidsler af Hamas. I forgårs blev noget af hendes familie genforenet, da 15-årige Dafna og 8-årige Ella blev frigivet. Du kan læse hele historien her.

Fører en bred finanslov til politisk ligegyldighed?

I går præsenterede regeringen en ny finanslov, som samtlige partier på nær Enhedslisten stod bag. Aftalen omfatter flere økonomiske midler til blandt andet demensalliancen og til en “værdig ældrepleje” samt flere midler til landdistrikter og til klimatiltag. 

"Jeg kan ikke huske, at der nogensinde har været så mange partier med,” sagde finansminister Nicolai Wammen (S) i går til TV 2.

Men med en så bred politisk aftale risikerer man at udviske alle de store skel, der kan være i dansk politik, og på længere sigt er risikoen, at politik bliver for ligegyldig for vælgerne. Det skriver Kristeligt Dagblads politiske redaktør i en analyse. 

Flere sosu'er. Men på halv tid?

Det er regeringens mål, at flere offentligt ansatte end i dag skal arbejde på fuld tid i stedet for deltid, for at imødekomme problemet om manglende arbejdskraft. Ambitionen er en del af de trepartsforhandlinger, der foregår mellem regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne. Det kunne man høre denne morgen i DR's "Radioavisen".

Til trods for ambitionerne er omkring halvdelen af stillingsopslagene til kommende sosu-ansatte dog deltidsstillinger.

Som det er i dag, arbejder 75 procent af kommunernes sosu'er i deltidsstillinger.

Heriblandt social- og sundhedsassistent Signe Gundlach, der siger til DR: 

“Det der med, at når man holder pause, så har man seriøst pause. Det har vi jo ikke her, så man er på hele tiden. Det ville være nemt, hvis man kunne sige ‘alle kan da bare arbejde fuldtid, men i løbet af dagen, er der bare så meget pres på på arbejdet, så jeg tror ikke, vi kan.”

Mindre fattigdom, men mere julehjælp

Antallet af børn, der vokser op i relativ fattigdom, falder for femte år i træk. Det hænger sammen med, at der aldrig har været så mange i arbejde som nu. Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik og en analyse fra Arbejderbevægelses Erhvervsråd, skriver Kristeligt Dagblad i dag.

Helt bestemt faldt antallet af børn i relativ fattigdom fra 53.800 børn i 2021 til 47.200 børn i 2022 –  et fald på 6600 børn.

På trods af det ansøger flere og flere forældre om julehjælp. Det mærker organisationerne Mødrehjælpen, Red Barnet og Frelsens Hær. Allerede den 20. november i år havde Frelsens Hær modtaget flere ansøgere til julehjælp end sidste år. Og tallet vil formodentlig stige betragteligt, siger ham:

”Vi vil ikke være overraskede, hvis tallet når op på 20.000 i år. Hovedforklaringen er, at de fattigste familier har mistet købekraft på grund af prisstigninger,” siger informationschef Lars Lydholm fra Frelsens Hær.

Kæledyr kan begraves i kirke i Tyskland

I næste uge genåbner den tidligere metodistkirke Sankt Pauls Kirke i den sydvesttyske by Albstadt. Noget er dog ikke som før. Denne gang er kirken nemlig for kæledyrsejere, som kan tage afsked med deres firbenede venner. Det skriver The Times.

Ellen Weinmann købte med sin partner kirken tidligere i år. Kirken er blandt andet udstyret med musikanlæg og en projektor, så man i løbet af bisættelsesceremonien kan se billeder af kæledyrene fra dengang, de var friske og rørige. Ved alteret står en stor rund træplade, som skal symbolisere livets cyklus, og planen er, at urnen af de kremerede kæledyr skal stå der til bisættelsesgudstjenesterne. 

Efterspørgslen er stor, fortæller Ellen Weimann, som efterhånden har mistet overblikket over alle dem, der har ansøgt om at få deres dyr bisat. 

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling skrives på skift af den digitale redaktions journalister og udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.