Prøv avisen

Jim Lyngvild: I asatroen er der ikke så mange regler

Designer og asatroende Jim Lyngvild har blandt andet stor gennemslagskraft på sociale medier. Foto: Sonny Munk Carlsen

Den asatroende designer Jim Lyngvild har holdninger til alt fra islam til børneopdragelse. Han er manden bag et tempel for asatroende, som Folketingets formand og landets integrationsminister deltog i åbningen af

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), og integrationsminister Inger Støjberg (V) er begge kendte for ikke altid at pakke deres holdninger ind i politisk korrekte vendinger. Derfor er det heller ikke så besynderligt, at netop de to er nære venner af Jim Lyngvild og i mandags var med til at indvie hans asatempel, Manheim.

Hvorfor asatro?

Den 37-årige tv-kendis og designer er nemlig selv en mand, der ofte er ganske bramfri i sine udtalelser, og det appellerer til en bred skare. Således har han i skrivende stund over 135.000 følgere på Facebook, som i stor stil deler og kommenterer hans opslag om alt fra stamtavler, mode og flygtningekrise til børneopdragelse, dyrevelfærd og religion.

Tidligere har han blandt andet sagt til BT, at kristendommen er det værste, der er sket for Danmark. Med hans egne ord har den skabt en ”nation af ynkelige, selvudslettende dovenmikler”.

I stedet for at vende den anden kind til bør man kæmpe for alt, hvad man har kært, fortalte han. Netop det mantra er en af årsagerne til, at han bekender sig til asatroen. Den er kernen i hans liv, har han tidligere udtalt til Kristeligt Dagblad, for den minder ham om, at der er noget større end ham selv.

Medlem af Forn Sidr

Selvom asatroen har sit udgangspunkt i den oldnordiske mytologi, har han ikke svært ved at tilpasse de gamle traditioner med sin moderne livsførelse.

”Jeg har altid været meget fascineret af nordiske guder, hvilket jeg har efter min far. Og en dag, da jeg sad og søgte på nettet, faldt jeg over en hjemmeside om nordisk mytologi og asatro. For første gang fandt jeg ud af, at der eksisterede et ord for de tanker og forestillinger om tro, som jeg gik rundt med. Det var en utrolig stor befrielse, at nogen tænkte ligesom mig,” har han sagt til Kristeligt Dagblad.

Han har i godt 15 år været medlem af trossamfundet for asatroende, Forn Sidr, og i hverdagen dyrker han sin tro og ritualer i det lokale blótlaug Nordisk Tingfælling. Nu kan han også bruge sit nyindviede tempel.

Det, der tiltaler ham ved asatroen, er, at der ikke er så mange regler. Det eneste dogme er, at man skal leve ærefuldt. Som han selv formulerer det, betyder det, at du godt kan gøre ting, der ikke er rigtige, så længe du er klar over konsekvenserne.

Jim Lyngvilds baggrund

Og i sin opvækst havde Jim Lyngvild somme tider vanskeligt ved at gøre det rigtige. Til Berlingske har han således udtalt, at han blev smidt ud af ikke mindre end 11 skoler, mens han boede med sin mor og fire søskende i Albertslund, der er en vestegnsforstad til København. Hvis han var vokset op i dag, hvor man med hans egne ord ”kan sætte en diagnose på alt”, er han ikke i tvivl om, at han havde fået sådan én.

Første gang, han dukkede op i danskernes bevidsthed, var som Ekstra Bladets såkaldte modediktator, hvor han vurderede de kendtes stil eller mangel på samme. Siden har han været med i tv-programmerne ”Robinson Ekspeditionen”, ”4-stjerners middag” og den danske udgave af ”Masterchef”, som han i øvrigt vandt. Derudover er han indehaver af verdensrekorden i at spise flest Ferrero Rocher-chokoladekugler på ét minut, hvilket han præsterede i ”Go’ aften, Danmark”. Han spiste otte.

I dag kender den brede befolkning ham som en meningsdanner, der i høj grad skaber debat og får folk til at tage stilling. Derudover er han indehaver af den populære skønhedsserie Raunsborg, som er opkaldt efter hans hjem, vikingeborgen Ravnsborg lidt uden for Faaborg på Fyn, hvor han bor med sin mand, Morten, og parrets to hunde.